NK Bosna: Uspješna okončana sezona

Nakon što je NK Bosna Visoko u dramatičnoj završnici, praktično u posljednjem kolu Druge lige Centar, izborila plasman u Prvu ligu Federacije BiH, mnogi su bili su bili mišljenja da će visočke karioke plesati prvoligaški ples samo jedno ljeto i ekspresno se vratiti u drugoligaško društvo.

No, nakon posljednjeg sudijskog zvižduka u ovoj sezoni, situacija je potpuno drugačija na žalost svih onih koji su priželjkivali neuspjeh Bosne. Izabranici mladog stručnjaka Faruka Dedića u potpunosti su opravdali očekivanja upravnog odbora koji je pred njih postavio samo jedan cilj ove sezone a to je opstanak.

Ozbiljnim pristupom i angažmanom ovaj cilj je uspješno realizovan pa i nadmašen u pogledu plasmana, Bosna je cijelu sezonu igrala impresivno i nosila ulogu favorita skoro u svim utakmicama koje je igrala, što je rezultiralo visokim 4 mjestom na prvoligaškoj ljestvici sa istim brojem (47) osvojenih bodova kao i 3 plasirano Orašje, koje je samo usljed povoljnije gol razlike steklo prednost nad našom ekipom.

U jednom od ranijih tekstova izrazili smo žaljenje za bodovima prosutim na domaćem terenu uz koje bi Bosna sasvim sigurno izborila plasman u društvo najboljih, ali kako je za taj poduhvat izostala podrška šireg krug sponzora ostaje samo žal za propušetenom prilikom.

Da u Bosni računaju ozbiljno i u narednoj sezoni, pokazuje podatak da je već dogovoren nastavak suradnje sa Šefom stručnog štaba Dedić Farukom i u narednoj sezoni, te da je u toku reorganizacija i ustroj omladinskih selekcija po uzoru na najuspješnije klubove Premijer lige, koju vodi novoizabrani koordinator omladinskog pogona, proslavljenji bh.stručnjak gospodin Ivo Ištuk.

Kada je u pitanju igrački kadar za narednu sezonu, uprava NK Bosna Visoko će nastojati da zadrži postojeći igrački kadar, a rok koji je postavljen igračima za produženje suradnje je 20.06.2016 godine kako bi Bosna što prije zaokružila igračku križaljku i već 01.07. započela trenažni proces za narednu sezonu. Pojačanja će biti planirana nakon što uprava stekne uvid u kadar kojim raspolaže te nakon što se zacrtaju ciljevi za narednu sezonu.

Onima koji pomno prate NK Bosna Visoko svakako će biti zanimljivi statistički podaci o cjelokupnoj sezoni koje donosimo u nastavku teksta:

U 30 odigranih utakmica NK Bosna Visoko je osvojila 47 bodova, ostvarivši 15 pobjeda, od čega 5 gostujučih, 2 remija te 13 poraza.

U 30 odigranih utakmica NK Bosna Visoko je postigla 47 golova, primila 36 uz gol razliku od +11.

Igrači NK Bosna Visoko u sezoni 2015/16 zaradili su 90 žutih i 5 crvenih kartona.

Tokom sezone 2015/16, za NK Bosna Visoko registrovano je vjerovali ili ne 44 igrača.

Rekorderi po broju nastupa u ovoj sezoni su:

 1. Amir Bekan,                        27 nastupa
 2. Mustafa Mujezinović,      26 nastupa
 3. Adin Čiva,                             25 nastupa
 4. Alija Čulov,                          23 nastupa
 5. Tarik Handžić,                  22 nastupa

Rekorderi po broju odigranih minuta u ovoj sezoni su:

 1. Amir Bekan,                     2430 minuta
 2. Adin Čiva,                         2177 minuta
 3. Mustafa Mujezinović,     2135 minuta
 4. Alija Čulov,                       1796 minuta
 5. Dženan Krajišnik,            1532 minuta

Lista strijelaca:

 1. Adnan Hodžić,           8 golova
 2. Almir Porča,               7 golova
 3. Vedad Džafić,             5 golova
 4. Amar Čabaravdić,     5 golova
 5. Tarik Handžić,           5 golova

Največi broj žutih kartona:

 1. Alija Čulov,         13 kartona
 2. Tarik Handžić,     9 kartona
 3. Adin Čiva,             9 kartona
 4. Amir Bekan,         7 kartona
 5. Ahmet Frljak,      6 kartona

NAPOMENA:

Statistički podaci preuzeti su sa web portala transfermarkt.de, sportsport.ba kao i iz sistema commet, što ne znači da su 100% potpuni i tačni.

nkbosna.ba