Finale Kup-a NS ZDK: NEMILA – ZMAJ 0:0 penalima 4:3 (Foto)

NEMILA – ZMAJ 0:0 penalima 4:3

Stadion NK Nemilaa. Gledalaca oko 700. Sudija: Ismet Ibrahimkadić (Tešanj). Pomoćnici: Nermin Smajlović (Zenica) i Eldin Hibović (Žepče). Delegat: Jasmin Memišević (Breza).
Žuti kartoni: El. Lužić (Nemila), Musić, Mulaomerović (Zmaj)
NEMILA: An. Suljić, H. Čehić, Imamović, E. Lužić, Čamdžić, Am. Lužić, Krehmić, Šabanović, Omerdić, Skopljak, Halilović.
Rezerve: E. Čehić, Čolaković, Tufekčić, R. Suljić, Softić, Berbić, Spahić, Ad. Lužić.
ZMAJ: Bešić, Mulaomerović, Delibašić, Kurjak, A. Hindija, Ohran, Musić, Bajrić, Puščul, Čelebić, B. Hindija.
Trener: Mirzet Hindija. Rezerve: Bešlić, Karalić, Brodlić, Mulahasanović.
Nogometni klub Nemila (nekada se zvao i FK Bistričak) ostvario je najveći uspjeh u svojoj 68 godina dugoj istoriji. U finalnoj utakmici Kup-a NS ZDK Nemila je pred punim tribinama lijepo uređenog stadiona, koji je prije dvije godine u poplavi potpuno uništen, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca pobijedila Zmaj iz Buzić Mahale i osvojila Kup NS ZDK. Nakon 90 minuta dobre nogometne predstave u kojoj su oba sastava imala po nekoliko odličnih prilika, rezultat je bio 0:0. Igralo se obostrano otvoreno, Nemila je imala inicijativu u 1. poluvremenu ali se njeni napadači nisu uspjeli upisati u strijelce. Najbliže je tome bio Hajrudin Čehić koji je sredinom prvog dijela sa 20 metara volejom pucao za malo pored gola. S druge strane, Zmaj je prijetio kontrama, a u 33. Minuti Elmir Puščul je fantastično pucao sa 25 metara ali je lopta odsjela na prečki gola Nemile.
U nastavku je domaćin imao više od igre, i stvarao prilike pred golom odličnog Saliha Bešića. Amar Šabanović, Fahir Omerdić i Edin Skopljak nisu uspijevali savladati iskusnog golmana gostiju. U 70. minuti Skopljak je šutirao sa 20 metara ali je ovaj put prečka bila saveznik „Zmajeva“ koje je u Nemili bodrilo stotinjak navijača. Nakon 90. minuta bez pobjednika pristupilo se izvođenje jedanaesteraca. Bešić i Anel Suljić skinuli su po jedan penal protivničkim igračima, da bi u posljednjoj seriji Haris Čelebić pogodio prečku za veliko slavlje igrača, uprave i navijača NK Nemila. Za najboljeg igrača finala proglašen je Fahir Omerdić. Igračima Zmaja u znak sjećanja na ovu utakmicu prigodan poklon uručila je Safija Mahmić, generalni sekretar NS ZDK, dok je pobjednički pehar igračima Nemile uručio Muhamed Begagić, predsjednik NS ZDK. I na kraju, svakako treba pohvaliti organizatore utakmice, upravu NK Nemila koji su uložili maksimalan napor da ugoste brojne zvanice.
FOTO: Mirza Subašić / Sportzdk.ba