Vražalić: Selektor Šuman je uveo najbolje promjene u bh. rukometu

Rukomet – Desno krilo rukometne reprezentacije BiH

Vražalić: Selektor Šuman je uveo najbolje promjene u bh. rukometu

Desno krilo rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Vražalić pružio je još jednu dobru partiju u Ligi prvaka. Njegov Bešiktaš je kući savladao rumunski Dinamo iz Bukurešta sa 29:27 (14:12), a bh. reprezentativac je postigao pet golova i bio jedan od najboljih u turskom timu.

Grupnu fazu Bešiktaš je završio na trećem mjestu u grupi i nije izborio plasman dalje. No, Vražalić može biti zadovoljan, jer je sa 48 golova (skoro pet u prosjeku po utakmici) drugi strijelac svog tima u najjačem takmičenju. Više od njega imao je samo Turčin Döne Ramazan (53).

U razgovoru za zvaničnu stranicu Rukometnog saveza BiH, odmah nakon pobjede nad Rumunima, Vražalić je govorio o njegovom sadašnjem klubu, reprezentaciji BiH i predstojećim kvalifikacionim utakmicama, dvomeča sa Fincima, domaćeg duela sa Španijom i gostovanja Austriji.

Dvadesetšestogodišnji rukometaš kazao je da sa  Bešiktašem ima ugovor još dvije godine i da bi za sada želio da ostane u Turskoj.

– Ovdje mi je lijepo, prezadovoljan sam zasad. Rado bih tu i ostao, ali pod uslovom da svake godine kao do sada igramo Ligu šampiona – kazao je.

Rukometnu reprezentaciju BiH u maju očekuje nastavak kvalifikacija za Euro 2018., u koje ulazi sa dva poraza od Španije i Austrije. Vražalić smatra da bh. tim ipak može do  druge pozicije.

– Bit će nam teško naravno, ali kao prvo trebamo vjerovati u prolaz, jer često sreća nije na našoj strani. Očekujem da se našim daljnjim radom i trudom i to promijeni, jer zaslužujemo i taj faktor koji nije zanemarljiv – naveo je.

Za razliku od novembra, u januaru je naša selekcija bila više vremena na okupu, odigrano je i pet utakmica. Vražalić smatra da je novi selektor Bilal Šumana uveo najbolje  promjene u sistemu igre našeg tima.

– Ono što je selektor zasad uveo najbolja je promjena u bh. rukometu. Ozbiljnost, način igranja, uopšte taktika, sve je sasvim novo. Osim toga, prilika se sve više daje mlađim igračima. I, to je dobro. Polukontru i kontru trebamo dovesti do savršenstva, jer možda u budućnosti budemo igrali poput Norveške na posljednjem Svjetskom prvenstvu. U januaru smo mnogo popravili i taj segment igre, napredujemo, mi igrači se trudimo da damo sve od sebe, stručni štab isto tako, svi radimo i želimo više. Nadamo se da će i rezultati doći – kazao je Vražalić na kraju razgovora za za zvaničnu stranicu RSBiH.

(FENA)