Intervju s predsjednikom Upravnog odbora RK Bosna Centrotrans, a tema je stabilizacija kluba i povratak u Premijer ligu BiH

Sedam kola prije kraja rukometaši Bosne Centrotrans sedam kola prije kraja prvenstva u Prvoj ligi Federacije BiH – grupa Jug izborili su povratak u elitni rang bh. rukometa. Visočani su do sada odigrali sjajno i u 20 mečeva ostvarili 19 pobjeda, te ostvarili jedan remi.

Prije dva dana predsjednik Upravnog odbora Jasmin Ahić, koji je preuzeo čelo kluba na početku sezone, podnio je neopozivu ostavku. Razlozi su profesionalni i poslovni, ali ova ostavka za cilj ima animiranje ljudi u Visokom da se uključe u rad kluba, te da se napravi atmosfera za stabilnog premijerligaša. Klub je za sezonu na izmaku imao dva cilja.”Prije svega to je ulazak u Premijer ligu i to smo ostvarili bez poraza dosada, a vrlo važna stvar je reorganizacija kluba, što je dovelo do pozitivne atmosfere. To se prvenstveno odnosi stabilizovanje finansijske situacije. Kao privremeni Upravni odbor, tako smo preuzeli dužnost, mi smo preuzeli i određene probleme, te dugove prethodnih uprava, ali to nije bilo ništa novo. Željeli smo dovesti klub u jednu situaciju da nema dugovanja prema igračima i trenerima, ali ni prema onima koji imaju eventualna potraživanja”, govori Ahić i nastavlja:
“Imali smo nekoliko tužbi koje smo na naše zadovoljstvo riješili. Nijedna od njih, nažalost, nije bila sporazumna, a to je jedini, da ga tako nazovem, loš rezultat ove Uprave. Nakon proslave jesenje titule susreli smo se s osipanjem igrača. Otišao nam je Berin Hrnjić, iz opravdanih razloga, pa smo krenuli u ispunjavanje zahtjeva, koje su pred nas postavili treneri Zdenko Antović i Adis Hadžić, pa nam se u tom segmentu vratio iskusni Mirza Hurem, za kojeg smo vidjeli da može popuniti prazninu i od koga ova mlada i perspektivna ekipa može puno toga da nauči. ”Ahić ističe da trenutni UO RK Bosna Centrotrans nije u mogućnosti da vodi klub u Premijer ligi.

“Ovaj UO je usvojio nekoliko dokumenata i akata na osnovu kojih smo mogli dobro funkcionisati. S obzirom na sva dešavanja i ostvarene ciljeve, odlučili smo da otvorimo jednu javnu raspravu u Visokom, da vidimo ko su ti ljudi, koji će i koju mogu voditi RK Bosna Centrotrans u Premijer ligi na kvalitetan način. Isticali smo da ćemo dati sve od sebe i potrudili smo se da tako bude, te smo uz podršku naših stalnih sponzora smo uspjeli da zatvorimo ovaj krug i uđemo u Premijer ligu. Ovaj UO na čijem sam ja čelu, do kraja sezone u tehničkom mandatu, nije u mogućnosti da vodi klub sa minimalnim kriterijima, a kamoli onim što svi mi želimo RK Bosna Centrotrans u samom vrhu Premijer lige. Prije 10-ak dana dao sam mandat predsjednika UO na raspolaganje Upravnom odboru i podnio sam neopozivu ostavku u, da ga tako nazovem, pozitivnom smislu, kako bi se otvorila šira javna diskusija o tome kako da oformimo novi UO, te kako da dođemo novih članova UO spremnih na rad, te borbu za opstanak, ostanak, pa možda i za najviša mjesta u Premijer ligi BiH. Razlog mog davanja ostavke jesu profesionalni i poslovnii razlozi, jer iako sam jedan od najvatrenijih navijača RK Bosna, ja već 15 godina živim i radim u Sarajevu”, ističe Ahić, koji je iskoristio priliku da se zahvali svim onima koji su bili dio Bosne na putu povratka u Premijer ligu BiH.

“Moram se zahvaliti medijima na saradnji i praćenju, te  potpredsjedniku fra Stipi Alandžaku, sekretaru kluba i članu UO Elbisu Rašidoviću, gospodinu Eldinu Mekiću, gospodinu Almedinu Babiću i predsjedniku Skupštine Tariku Karavdiću, kao onim ljudima koji su najviše učinili na ostvarivanju cilja ulaska u Premijer ligu. Naravno, oni koji su najzaslužniji za to su naši igrači i treneri, te naši sponzori. Da nam ove sezone nije bilo naših standardnih sponzora ništa od ovoga ne bi bilo ostvareno, a to su Visoko Ekoenergija, Vispak, IGM, Albexu, gospodinu Adnanu Zečeviću, Franjevačkom samostanu, E-Kontu, Centrotransu, Pizzeriji Milano i naravno našem najvećem sponzoru i osnivaču Općini Visoko”, riječi su Ahića.

Predsjednik RK Bosna Centrotrans ističe da je velika žal što publika nije ispratila dobre igre Bosne u ovoj sezoni.

“Najveća žal, po mom mišljenju, jeste da su nam dvorane bile prazne, a na ulasku u Premijer ligu naših komšija u Kaknju bila je puna dvorana. Nadamo se da će naši navijači naći za shodno da učestvuju u ovoj javnoj raspravi i da nas podrže u sljedeća dva kola, gdje ćemo napraviti proslavu, a možda i jednu “Zelenu noć”, kao što je to bilo u neka stara dobra vremena. Moram se osvrnuti na brojeve prodatig ulaznica, koje su od 20 do 22, a da su to samo roditelji momaka koji igraju za Bosnu. Zaista ne znam koji je razlog, da nekadašnja puna i jedna i druga dvorana sada u njima nema ni 100, a kamoli 150 navijača. Moram da kažem da je rukomet stavljen na stranu, kako od navijača, tako i od privrednika. No, i dalje mislim da smo na dobrom putu da one ciljeve koje smo ostvarili da produžimo u narednu sezonu”, završio je Ahić.

RK Bosna Centrotrans Visoko