Prva liga FBiH: “Ključ prvenstva drži” ekipa Orašja?

ANALIZA RASPOREDA VODEĆIH TIMOVA DO KRAJA, NIKAD UZBUDLJIVIJE, SEZONE U 1. LIGI FBIH!

Sve evropske lige su ušle u svoj sami finiš ove sezone, i prvi, ali i niži rangovi takmičenja, a samim tim uzbuđenje oko finalnog izgleda tabele, manje više u svakoj ligi je na vrhuncu, pa tako i u Bosni i Hercegovini.
Poznato je da su u Premijer ligi BiH, odnosno, najvišem rangu takmičenja u Bosni i Hercegovini, ostala još samo dva kola do kraja prvenstva, i veoma je interesantno i u borbi za naslov prvaka, ali u borbi za opstanak u društvu najboljih.
Međutim, u 1. ligi FBiH, odnosno, drugom po rangu takmičenju u Bosni i Hercegovini ostala su još četiri kola do kraja šampionata, a ništa manja “gužva” u borbi za šampionski naslov, odnosno, plasman u Premijer ligu naredne sezone, kao i u borbi za očuvanje prvoligaškog statusa, nije u odnosu na najjači rang takmičenja, i čini se da nikad nije bilo neizvjesnije i uzbidljivije kao ove sezone.
Pa ipak, pozabavićemo se oko putnika u najviši rang takmičenja u Bosni i Hercegovini, i to oko tri prvoplasirana tima, odnosno tri tima sa najvećim šansama za plasman u Premijer ligu BiH naredne sezone.
Tako je recimo, u ovom trenutku lider prvenstva Bosna iz Visokog koja trenutno ima 48 osvojenih bodova do sada najveći favorit za plasman u najviši rang takmičenja u BiH, a kao najveći konkurenti visočacima u ovom trenutku nameću se drugoplasirani GOŠK iz Gabele sa 46 osvojenih bodova, te, trećeplasirana Sloga Simin Han sa 44 boda, dok, recimo, četvrtoplasirani Rudar iz Kaknja sa 43 osvojena boda, i petoplasirani Travnik sa 42 osvojena boda do ovog trenutka, ipak, poprilično zaostaju za liderom u ovom trenutku, i ovim timovima potrebno je, zaista, pravo sportsko čudo, pa da jedan od ta dva tima postane putnik u Premijer ligu BiH.
Dakle, tri tima skoro pa ravnopravno konkurišu za naslov prvaka u okviru 1. lige FBiH i plasman u Premijer ligu BiH naredne sezone, pogotovo ako se uzme u obzir da većina ovih timova do kraja prvenstva idu na gostovanja timovima koji se još uvijek nadaju promociji u najviši rang takmičenja u BiH.
Što se rasporeda ovih timova tiče, u najpovoljnijem položaju je, ipak, Bosna iz Visokog, potom slijedi GOŠK, pa Sloga iz Siminog Hana.

Raspored Bosne iz Visokog:

Bosna iz Visokog, dakle, do kraja prvenstva prvobitno ide na, istina, izuzetno teško gostovanje, i to već u narednom kolu gostuju šestoplasiranom Orašju, koje još uvijek, doduše, samo teoretski može “dohvatiti” Premijer ligu BiH, i to će biti možda i ključni meč visočacima u borbi za elitni rang takmičenja, a opet, ovisno o rezultatima ostalih konkurenata.
Potom slijedi poprilično nezgodan domaći meč sa preporođenim timom iz sredine tabele, Veležom iz Mostara, odnosno, meč koji bi, ako je suditi po tabeli, ipak visočaci mogli rješiti u svoju korist, jer mostarcima ova utakmica vjerovatno neće biti od nekog prevelikog rezultatskog značaja, s obzirom da ni oni, slično kao i ranije navedeno, Orašje, ne mogu “dohvatiti” Premijer ligu, a isto tako, izuzetno teško će se desiti da Velež, recimo, ispadne iz 1. lige FBiH, dok, s druge strane, Bosni je pobjeda na ovom meču, svakako imperativ.
U pretposljednjem, 29. kolu 1. lige FBiH, Bosna će put Novog Travnika “na noge” istimenom “fenjerašu” koji ove sezone ima samo devet osvojenih bodova do sada, i tu se očekuje lagana pobjeda visočkih “Karioka”, dok bi svaki drugi rezultat bio prvorazredna senzacija.
I konačno, u posljednjem kolu Bosna dočekuje Goražde, gdje se, također očekuje pobjeda domaćih, pošto, ipak, u ovom trenutku tim 10-toplasiranog Goražda, pored činjenice da su koliko-toliko rasterećeni oko briga vezanih za opstanak, nije ni dovoljno kvalitetan rival da pomrsi račune trenutnom lideru prvenstvene tabele.
Kad se sve sagleda, Bosni je potrebno, zapravo, da savlada Orašje, i pri tome ostvari dvije domaće pobjede do kraja prvenstva, i u tom slučaju igraće naredne sezone, umjesto 1. ligu FBiH, dakle, Premijer ligu BiH.

Raspored GOŠK-a iz Gabele:
GOŠK iz Gabele, slično kao i Bosna iz Visokog, ima dvije domaće i dvije gostujuće utakmice do kraja prvenstva, a već prva stepenica koju moraju preći gabeljani, mogla bi možda i riješiti pitanje putnika u najviši rang takmičenja.
Naime, u sljedećem kolu GOŠK ide na, u ovom trenutku, možda i najteže moguće gostovanje, Rudaru u Kakanj, koji se nalazi na poziciji četiri sa istim ambicijama kao i tim iz Gabele, a to je plasman u Premijer ligu BiH, pa ukoliko GOŠK ne savlada Rudar u Kaknju, i u slučaju da Bosna napravi pozitivan rezultat u međuvremenu u Orašju, ostaće im samo teoretska šansa za elitni razred bh nogometa, ali otom potom.
Nakon tog teškog gostovanja Rudaru, GOŠK dočekuje Budućnost iz Banovića koji se grčevito bore za opstanak u 1. ligi FBiH, ali ipak, kvalitet je u ovom trenutku na strani tima iz Gabele, pa je vjerovati kako će gabeljani osvojiti tri boda na ovom susretu.
Potom, GOŠK ide u goste Orašju, koje ukoliko ne savlada lidera Bosnu u narednom kolu, biće poprilično demotivisano i rasterećeno, što je okolnost koja bi mogla ići na ruku timu iz Hercegovine, pa je za očekivati, dakle, ovisno o rezultatu u sljedećem kolu između Orašja i Bosne, a koji bi mogao biti nepovoljan po Orašje, barem ako je suditi po tabeli i trenutnoj formi, pozitivan rezultat po GOŠK na tom susretu, a to je, svakako pobijeda i tri boda.
U posljednjem, 30. kolu GOŠK je domaćin Veležu iz Mostara, i slično kao i susret između Bosne i Veleža, i ovdje je za očekivati pobjedu domaćina.
Kad se sve sagleda, dosta nezgodan raspored po ekipu GOŠK-a do kraja sezone, tako da su šanse da izbore Premijer ligu slične kao šanse da sezonu završe, recimo u sredini tabele.

Raspored Sloge iz Siminog Hana:
Klub koji trenutno zauzima treće mjesto, i klub koji će se u budućnosti zvati Tuzla City, u ovom trenutku ima treći po težini raspored do kraja prvenstva, i to više zbog bodovnog zaostatka, koji u ovom trenutku iznosi četiri boda za liderom Bosnom, nego zbog težine samih protivnika sa kojima će odmjeriti snage u preostala četiri kola.
Sloga je, faktički, favorit na sva četiri naredna meča, a prvobitno idu Goraždu, gdje bi u slučaju trijumfa ostali u igri za plasman u Premijer ligu, dok bi u slučaju poraza, skoro pa izgubili sve šanse za takvo nešto, bez obzira na rezultate konkurenta, odnosno bili oni po Slogu povoljni ili ne.
Nakon Goražda tim iz tuzlanskog naselja dočekuje u komšijskom derbiju Bratstvo iz Gračanice, gdje ne bi trebali imati problema da dođu do tri boda, potom gostuju Čapljini, koja se grčevito bori za opstanak, ali ako je suditi po kvaliteti ovih timova, barem prema onome što govori tabela, Sloga bi mogla i na tom gostovanju ostvariti pobjedu, da bi u posljednjem kolu tuzlaci dočekali još jednog “davljenika”, odnosno, još jedan komšijski tim, Radnički iz Lukavca, gdje su, u tom slučaju domaći, također, papirnati favoriti za osvajanje tri boda.
Sloga, dakle, mora savladati sve protivnike do kraja prvenstva i nadati se povoljnim ishodima preostalih mečeva Bosne i GOŠK-a, kako bi se eventualno oni domogli Premijer lige naredne sezone.

“Ključ prvenstva drži” ekipa Orašja?

Na osnovu rasporeda vedeća tri tima do kraja šampionata, “ključ prvenstva drži ekipa Orašja”, preciznije, kao najvažniji duel po dva provlasirana tima u ovom trenutku je duel sa Orašjem, jer ukoliko bi lider prvenstva u narednom kolu slavio na tom teškom gostovanju, GOŠK-u i Slogi ostala bi još samo teorija, a u slučaju da ne bude taj scenario, odnosno, da ne bude pobjeda Bosne u gradu na Savi, tada se ovim timovima, dakle GOŠK-u i Slogi, otvara mogućnost da jedan od njih bude naredne godine premijerligaš, pogotovo, ako se uzme u obzir da GOŠK u slučaju istog broja bodova kao i Bosna, ima prednost zbog boljeg međusobnog duela.

Nema sumnje da nas čeka uzbudljiva završnica prvensta u 1. ligi FBiH, a ko će na kraju podići pobjednički pehar, odnosno, izboriti plasman u Premijer ligu BiH, po svemu sudeći, nećemo saznati prije posljednjeg sudijskog zvižduka za ovu sezonu.

www.sportskevijesti.com