Adnan Pandžić: San mi je da jednog dana zaigram za našu reprezentaciju

Osamaestogodišnji Visočanin, Adnan Pandžić  prvotimac njemačkog KSV Vatan Bremen ‘78, počeo je trenirati fudbal sa 7 godina. Danas je još jedan primjer kako snovi mogu postati realnost. Uspješan je i perspektivni igrač, sa velikim ambicijama, koje su uz njegov ogroman talenat, neupitne.,

Naporni treninzi i trud su se isplatili. Kako je fizički stasavao, tako se njegova pozicija u timu mijenjala. Snaga i tehnika, omogućile su mu da obavlja najteže zadatke u timu. Igrao je na pozicijama ob beka do „sredine“.

„U početku sam igrao na poziciji desnog beka, kako sam rastao i prelazio iz selekcije u selekciju, tako su se i moje pozicije mijenjale. Uglavnom sam igrao na pozicijama zadnjeg veznog i centralnog veznog“, objašnjava Pandžić za naš portal.

Podrška roditelja i trenera

Kao i u obrazovanju, roditelji su bitna karika čija nam podrška pruža neophodnu snagu. Nastavnik, ili trener nam daje volju i znanje. Adnan je imao sreću, jer je imao oboje.

„Mnogo mi znači podrška, bitno mi je da imam nekoga pored sebe ko vjeruje u moj uspjeh. U najtežim trenutcima vam to puno može pomoći. Podrška je jedna neizostavna stvar u životu čovjeka. Bio sam i polaznik škole fudbala Visport, tu sam puno naučio sa trenerom Edinom Muzaferijom. Naučio sam mnogo toga i kao igrač i kao čovjek i na tome sam mu zahvalan“, rekao je Pandžić.

Naporni treninzi otvorile put za bolji uspjeh

Nakon škole fudbala Visport, Adnan prelazi u NK „Bosnu“ Visoko, prolazi kroz sve selekcije, da bi na kraju potpisa čak i ugovor za prvi tim.

„Naporni treninzi i sjajni rezultati su mi otvorile vrata kako bih se usavršavao. Potpisao sam ugovor za prvi tim, ali se nisam dugo zadržao. Za moj odlazak iz NK „Bosna“ u novi tim, zaslužan je moj trener, koji vodi selekciju juniora, Mensur Džaviti”, rekao je Pandžić.

U Bosni su bili malo „jači“ treninzi, kaže on, i na neki način su malo grublji, ali u ovom klubu u kojem sam trenutno, nije velika razlika. Ipak, treninzi ovise i o igračima, jer kako mi igrači shvatimo trening takav će i biti.

Kroz nastavak razgovora, Pandžić nam je govorio o svom novom timu, KSV Vatan Bremen ‘78 i igri u njemu. Kroz šalu je rekao da ne razume njemački jezik, ali „jezik fudbala“, razume savršeno.

„Nije baš toliko teško, iako ne znam odgovoriti, razumijem šta mi trener pokušava reći, saigrači su me prihvatili što je najbitnije, nalazimo se 30 minuta prije treninga, družimo se. Ostavio sam pozitivan utisak“, rekao nam je Pandžić.

Svaki čovjek ima ambicije u životu

 „Ambicije su mi da napredujem još više, da zaigram za neki veći klub. Nadam se da ću i jednog dana zaigrati u dresu naše reprezentacije BiH“, rekao je Pandžić

Na kraju ovog kratkog razgovora, Adnan je poručio svim mladim da treba da „slušaju svoje srce“, vrijedno treniraju, rade to što vole i da nikada ne odustaju od svojih snova.

Jasmin Dedić

(portal-udar.net)