Bosna najavljuje istupanje iz Prve lige Federacije

Takmičenje u Prvoj ligi Federacije BiH gubi smisao, sve je izrežirano i ako se ništa ne promijeni istupićemo iz takmičenja, poručio je Nermin Kadrić, predsjednik Nogometnog kluba Bosna iz Visokog, nakon što su fudbaleri ovog kluba u subotu u Gradačcu pred kraj utakmice 11. kola protiv Zvijezde sjeli na teren i odbili da igraju do kraja, pišu Nezavisne novine. Bio je to, kako su obrazložili, revolt na sudijske odluke. Sve je kulminiralo u 90. minuti, kada je zbog prigovora crveni karton dobio pomoćni trener Visočana Dženan Hošić. Do tada su domaćini vodili 1:0, a nakon što su gosti sjeli na travnjak do kraja su bez problema i neometani postigli još dva gola.

“Ovo je liga koja se igra za sudije. Rezultati se namještaju, javna je tajna da se sudije plaćaju. Ovo je bio revolt naših igrača, a nadamo se da će biti prvi korak za promjene nabolje i da se konačno zaustavi dalja nepravda. U protivnom, ovo takmičenje će u budućnosti izgubiti svaki mogući smisao, a mi ćemo istupiti iz ovakve lige, u kojoj se unaprijed sve zna”, istakao je za “Nezavisne” Nermin Kadrić i dodao:

“Kada se ovakve stvari dešavaju u prvoj polusezoni, možemo samo zamisliti šta će biti u završnici prvenstva.”

Pravdu na utakmici dijelili su glavni sudija Sanel Silić iz Cazina, s pomoćnicima Adijem Šabićem iz Bihaća i Mirzom Čehajom iz Goražda. Četvrti arbitar bio je Darko Obradović iz Stoca, a delegat Irfan Budimlić (Cazin). Kontrolor suđenja bio je Pero Buhovac (Mostar). Iz Nogometnog saveza FBiH “Nezavisnim” je juče potvrđeno da se pravilnikom ovakav gest karakteriše kao nesportsko ponašanje. Nadležni komisije će u narednom periodu razmotriti cijeli slučaj i najvjerovatnije kazniti igrače zbog njihovog poteza, ali iz Uprave visočkog kluba istakli su da igračima pružaju punu podršku.

“Mi kao Uprava i stručni štab nismo tražili niti smo znali šta će igrači uraditi. I mi smo bili iznenađeni. To je bila njihova ljudska i prirodna reakcija na nepravdu, iza koje ćemo mi svakako stati i dati podršku igračima. Oni to nikada ne bi uradili da nisu imali debeo razlog. Što se tiče sankcija i nesportskog ponašanja, možda je više nesportski čin to što su domaćini dali dva gola u takvim uslovima. Međutim, moram naglasiti da smo sa Zvijezdom imali korektan odnos i njima se nema šta prigovoriti. Nije bilo grubih startova, ali ovo je isključivo revolt prema suđenju”, smatra Kadrić.

Nermin Šabić, šef stručnog štaba Zvijezde i nekadašnji reprezentativac BiH s bogatim igračkim iskustvom, istakao je da se u karijeri nikada nije susreo sa sličnom situacijom.

“Ne želim komentarisati postupak igrača Bosne. Svako ima pravo da radi šta želi, ali mi je žao što se ovako nešto desilo. Nikada nisam doživio nešto ovako, ni ranije kao igrač, niti sada kao trener. Shvatam da bude suđenje ovako ili onako, ali nije bilo razloga za ovako nešto”, istakao je Šabić.

(nezavisne novine, sportske.ba)