Adnan Džafić: Pogodak protiv Sparte mi je najvažniji u karijeri

Fudbaler Zlina Adnan Džafić za Oslobođenje govori o svom timu, češkom šampionatu, Evropskoj ligi, bivšem timu, te reprezentaciji BiH.

Piše: Jasmin Tajić – Oslobođenje

 

Adnan Džafić već osmu godinu nastupa u Češkoj, a nakon sedam sezona u Časlavu i MAS Taborsku u drugoj ligi od ove sezone postao je član ekipe Zlina, aktuelnog osvajača Kupa. Odlični ofanzivac u razgovoru za Oslobođenje kaže da se odlično osjeća u Češkoj, a tamo se i oženio.

Isti cilj

– Stvarno mogu reći da se osjećam odlično. Tu sam zasnovao porodicu i nedavno dobio kćerkicu. Moram, naravno, istaći da su moji roditelji i sestra cijelu karijeru uz mene i da mi je njihova podrška itekako važna, priča nam Džafić, koji nam je opisao kako je došlo do dogovora sa Zlinom.

– Ranije su se ineteresovali za mene, ali bivši klub MAS Taborsko me nije puštao. No, ljetos mi je istekao ugovor i dogovorio sam se sa Zlinom, govori Džafić.

Njegov tim nakon 13 kola zauzima 10. mjesto u češkom šampionatu sa 16 bodova, a u Evropskoj ligi poslije četiri meča ima dva boda.

– Što se tiče lige, nismo mnogo zadovoljni. Bilo je mečeva u kojima smo mogli biti mnogo bolji i učinkovitiji. Kada je u pitanju Evropa, to sasvim solidno izgleda i bez obzira na dva osvojena boda, možemo biti zadovoljni utiskom koji smo ostavili u ovom takmičenju, riječi su Džafića, koji je dodao:

– Izlazak u evropska takmičenja je cilj i za ovu sezonu.

Džafić je ove sezone postigao dva gola u svim takmičenjima, ali je upisao pet asistencija i nad njim su napravljena tri penala, što je jako dobar učinak za igrača, koji nema impresivnu minutažu.

– Svojim igrama sam zadovoljan, samo što bih želio da dobijem više prostora. Svaki put uđem, napravim nešto.

Trener me čuva kao džokera i koristi većinom u drugom dijelu meča. Niko ne želi da bude džoker, pa tako ni ja. Ja se trudim da što bolje iskoristim svaku šansu, rekao je Džafić.

 

On je u posljednjem odigranom meču donio bod svom timu protiv Sparte iz Praga, pogodivši u 91. minuti za konačnih 2:2.

– Svaki pogodak diže rejting, ali posebno protiv velikana kao što je Sparta, tako da mogu reći da mi je ovo najvažniji pogodak u karijeri, riječi su ovog ofanzivca Zlina, koji je je ponikao u redovima NK Bosna Visoko i ističe da prati i domaći fudbal.

Pravi put

– Pratim i Premijer i Prvu ligu FBiH, posebno zbog Bosne. Drago mi je da je Bosna na pravom putu i očekujem da ovako nastavi. Što se tiče Premijer lige, najviše pratim Mladost u kojoj igra nekoliko mojih prijatelja, kazao je Džafić, koji je dodao da se nada i pozivu u nacionalni tim.

– Volio bih da se nađem na nekom spisku, pa bar širem. Ima tu još momaka koji zaslužuju poziv poput Murisa Mešanovića ili Jasmina Šćuka, rekao je Džafić.