Elvedina Muzaferija danas je obavila prvi trening u Pyeongchangu

Po riječima generalnog sekretara Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Saida Fazlagića, organizatori su se potrudili da naprave što bolje igre, ali da odlične utiske “donekle kvare oštre i surove vremenske i klimatske prilike”.

“Svakodnevno se susrećemo s velikom i nesnosnom hladnoćom do -20 stepeni, uz veliku vlažnost i jak vjetar što stvara još gori osjećaj hladnoće. I pored toga, naši sportisti su se uspjeli adaptirati, barem za prvi, drugi dan. Već su bili na borilištima i napravili prve treninge. Što se tiče zdravstvenog biltena naša ski trkačica Tanja Karišik ima blažu prehladu. Elvedina Muzaferija je bila na doping kontroli i testu, dakle obavljamo uobičajene, normalne aktivnost na OI”, kazao je za Fenu vođa bh. delegacije u Južnoj Koreji.

U Olimpijskom selu sutra će biti podignuta zastava Bosne i Hercegovine. U petak će se obaviti ceremonija otvaranja igara, koji će pratiti više od milijardu ljudi u svijetu.

Najbolja bh. alpska skijašica Elvedina Muzaferija, koja će u petak nositi zastavu naše zemlje na ceremoniji svečanog otvaranja, danas je obavila prvi trening u velesalomu.

“Uslovi su idealni za trening. Još uvijek se navikavamo na vremensku rezliku, ali mislim da ćemo za dan, dva biti poptuno spremni za trening”, kazala je Muzaferija.

Devetnaestogodišnja Visočanka u Pyeongchangu će nastupiti u svim alpskim disciplinama. Prvi nastup očekuje je 12. februara u veleslalomu. Naša najmlađa učesnica na igrama plasmane očekuje u utrkama u alpskoj kombinaciji i slalomu, koje su na programu 14. i 23. februara.

U olimpijskom selu trenutno je devet članova bh. delegacije, a na poziv MOK-a sutra će u Pyeongchang doputovati predsjednik OKBiH Marjan Kvesić s potpredsjednicima Izetom Rađom i Sinišom Kisićem.

Fena