Čast je nositi zastavu BiH na Olimpijadi: Elvedina Muzaferija u Pyeongchangu i vjerovatno nikad i niko više iz Visokog

Bosna i Hercegovina će na 23. Zimskim olimpijskim igrama, koje će od 9 do 25. februara biti održane u južnokorejskom Pyeongchangu imati ukupno četiri predstavnika, koji će se pod zastavom naše zemlje boriti da što bolje predstave svoju domovinu. Najmlađi predstavnik je Visočanka Elvedina Muzaferija, inače članica Ski kluba “Zenica”, kojoj je pripala i ta čast da nosi zastavu Bosne i Hercegovine na svečanom otvaranju Olimpijade.

Osamnaestogodišnja Muzaferija, višestruka prvakinja Bosne i Hercegovine u alpskom skijanju, u Pyeongchangu će nastupiti u pet alpskih disciplina, što je čini jedinom alpskom skijašicom u istoriji naše zemlje koja vozi svih pet disciplina u skijanju. Kako ističe, ona i njen tim nisu u potpunosti zadovoljni pripremama, pošto na početku nisu išle planiranom dinamikom.

“Pripreme nisu prošle onako kako sam očekivala, jer nismo imali dovoljno dana skijanja. Međutim, u posljednja dva mjeseca sam pokušala to što više da nadoknadim i da skijanje dovedemo do nekog dobrog nivoa. Mislim da smo to prilično uspjeli, a pravi rezultat svega toga ćemo vidjeti na Olimpijadi”, pojasnila je Elvedina, koja je normu za Olimpijadu ostvarila još 11. i 12. januara 2017. godine na Evropa kupu u spustu.

“Iskrena da budem, tada sam ostvarila normu, ali nisam bila sigurna da ću ići na Olimpijadu, jer znate, u našoj državni je takva situacija da nažalost nikada niste sigurni. Tek za desetak dana sam dobila potvrdu da ću ići, no uvijek sam bila na oprezu pošto je skijanje takav sport da se u svakom trenutku možete povrijediti”, dodala je mlada skijašica.

Iako se možda potajno nadala da bi joj mogla pripasti čast da nosi zastavu naše države na svečanom otvaranju, ipak ju je odluka čelnih ljudi Olimpijskog komiteta BiH obradovala.

“Imali smo press konferenciju u utorak i bilo je riječi da će se treneri dogovoriti ko će nositi zastavu BiH, međutim oni se nisu uspjeli dogovoriti pa je odluka pala na Izvršni odbor OK BiH. S obzirom da imam najbolji plasman, odnosno rang u bilo kojoj disciplini od svih takmičara, očekivala sam da će možda meni pripasti ta čast. Bila sam na treningu u teretani kada se to odlučivalo, te sam nakon treninga pročitala poruku da ću ja nositi zastavu na otvaranju Olimpijade što me izuzetno obradovalo.”

Želja je da bude u Top 30 skijašica

Veliki broj trka je iza Elvedine, prošla je razna takmičenja, ostvarila brojne uspjehe, posebno u mlađim kategorijama te je samim tim “razbila” tremu pred velika takmičenja. Ističe da treme pred učešće na Olimpijadi još uvijek nema.

“Još uvijek nema treme. Vozila sam četiri utrke Svjetskog kupa i to mi je bilo najteže, pa će sada svaka veća utrka biti sve lakša i lakša. Možda će biti treme pred sami nastup na Olimpijadi, ali je trenutno nema”, objašnjava Elvedina Muzaferija te posebno ističe svoje želje pred učešće na ZOI u Južnoj Koreji.

“Iskreno, svako ima određenih želja. U prvom momentu mi je bila želja samo da učestvujem, ali sada kada imam normu voziću svih pet disciplina, a najviše nade polažem u vožnju kombinacije u slalomu, gdje mi je želja da se plasiram u prvih 30 skijašica”, zaključuje Elvedina.

Inače, podršku mladoj Elvedini pružila je i Opština Visoko, ali i njeni sugrađani, koji su radosni zbog njenog odlaska na Olimpijadu, posebno činjenicom da će nositi zastavu naše zemlje na otvaranju ZOI-a.

“Još od početka njene skijaške karijere vjerovao sam da će Elvedina jednog dana postati ovo što je sada. Vidjelo se u njoj da ima jaku želju i volju da uspije, a zahvaljujući prije svega njenim roditeljima, koji su mnogo ulagali u nju, Elvedina je izrasla u vrhunsku sportašicu i pravog predstavnika Visokog i BiH. Velika je ovo čast za Visoko, čast koja će teško da se ponovi bilo kome, mada mislim da mnogi još uvijek nisu svjesni koliki je uspjeh ostvarila naša Elvedina. A vrijeme radi za nju”, rekao je novinar RTV FBIH Dario Božić, Visočnanin koji je od početka karijere pratio Elvedinu i njene uspjehe.

Neven Krajišnik / Elvedina Muzaferija

visoko.co.ba