Edin Muzaferija: Ukrali su mi lične podatke, politički me smijenili, lažirali dopis roditelja, …

Edin Muzaferija smijenjeni trener NK Bosna: Ukrali su mi lične podatke, politički me smijenili, lažirali dopis roditelja, sve sam prijavio PS Visoko, Tužilaštvu ZDK, FUP-u …

Izvor: visoko.co.ba

Nažalost sportski klubovi i takmičenja u Visokom odavno su postali izborne baze i politički poligoni gdje možeš igrati, raditi i trenirati samo ako si politički podoban. Sportska igrališta, tereni i prostorije se koriste i za predizborne skupove. Dokaz tome je Opštinska nogometna liga koja se polako ali sigurno raspada kao što su ugašena i dva kluba koje su prve ispolitizirali, FK Zanatlija i FK Stari Grad, slučaj Nermina Kadrića potvrdio je da se ista stvar dešava i u NK Bosna, a posljednja dešavanja sa Amilom Koso u RK Bosna Visoko jasno ukazuju da je i rukomet inficiran.

Najnoviji primjer političkog obračunavanja sa dojučerašnjim sipmatizerima i aktuelnim neistomišljenicima je onaj od prije nekoliko dana, a vezan za trenera Edina Muzaferiju koji je otpušten iz NK Bosna. Međutim primjer Edina Muzaferije slikovito prikazuje kako to izgleda kada se nekome montira otkaz i na šta su sve spremni oni koji su umislili da su gospodari života i smrti u Visokom.

Muzaferija je otpušten jer je navodno stiglo pismo zabrinutih roditelja za zdravstveno stanje trenera Muzaferije koje je opasno po njihovu djecu. Pismo ne sadrži imena i prezimena “zabrinutih” roditelja, a u njemu se pored Muzaferije na brutalan način diskreditira i Avdo Kurdija bivši trener u NK Bosna. Sa druge strane isti taj trener Edin Muzaferija je prikupio potpise oba roditelja djece koju je trenirao sa brojevima ličnih karata koji su negirali da stoje iza spornog dopisa upućenog Općini i isti ti roditelji su poslali drugi i puno zvaničniji dopis na istu adresu gdje se ograđuju od prvog dopisa.

Ovim povodom zatražili smo izjavu o Edina Muzaferije koji najavljuje tužbe i krivične prijave protiv osoba koje su u javnost iznijeli njegove lične podatke, a što smatra krivičnim djelom koje je već prijavio u PU Visoko, FUP i Tužilaštvo ZDK.

Preuzeo sam predpionire NK Bosna u 11 mjesecu 2016.godine, a nakon obavljenog razgovora sa načelnicom općine koja me je zamolila da napravim fuziju svoje privatne škole sa NK Bosna zbog lakšeg takmičenja. Tada mi je rečeno da se druge ekipe “iživljavaju” nad predpionirima NK Bosna i da su u devet utakmica primili 67 golova. Tražio sam neki ugovor da mi se ne bi desilo ovo što mi se desilo, ali tada sam dobio uvjeravanja da mi ne treba nikakav i da je riječ garancija. Sa istim tim predpionirima za 18 mjeseci koliko sam bio trener odigrao 16 turnira od toga osam međunarodnih i uz sve to bili smo balkanski prvaci u Splitu. Od tih 16 turnira bili smo 13 puta prvaci, dva puta drugi i jednom treći. Neskromno ću reći da sam napravio sportski brend od ove selekcije koja je napravila rezultate nezapamćene u istoriji NK Bosna.

Odjednom ovo nekome u klubu i Općini počinje da smeta i namontiraju mi politički odstrijel na osnovu nekakvog papira koji su sami napisali, a koji su kao poslali zabrinuti roditelji i u kojem osim mene vrijeđaju i mog kolegu Avdu Kurdiju. Taj dopis nema potpisa niti je ispravno protokolisan, što se jasno vidi kada se uporedi sa dopisom koji su zaista uputili roditelji djece koju sam trenirao.
Isljednički sam pozvan u prostorije kluba gdje mi je saopšteno kako su dobili dopis i moje zdravstvene nalaze i dijagnozu koji su urađeni nakon ranjavanja koje sam preživio na početku agresije na BiH i Visoko. Nalaz je ukraden iz mog zdravstvenog kartona i to je jedna od tački moje tužbe koju sam podnio protiv odgovornih, a zna se ko je u Upravnom odboru Doma zdravlja, ko je direktor i ko vedri i oblači u kompletnom javnom sektoru općine Visoko.
Poslije razgovora u klubu odmah sam otišao kod direktora JU “Dom zdravlja” Visoko da vidim ko je taj ko ima moć da provjerava privatne zdravstvene kartone građana Visokog. Direktora nije bilo na poslu, ostavio sam svoj broj i zamolio da mi se javi. Odmah nakon toga sam otišao u PS Visoko da prijavim kompletan slučaj. Pri ulasku u policijsku stanicu dobio sam poziv od direktora Doma zdravlja koji je pitao: “može li to da se malo slegne jer je sutra dan općine pa da u četvrtak porazgovaramo”. Odgovorio sam da upravo ulazim u PS Visoko i da može porazgovarati s njima nakon što dam izjavu. Sve ovo što govorim vama rekao sam i u svojoj izjavi u PS Visoko. Naveo sam na koga sumnjam i rekao imena i onih koji su mi prijetili te onih koji imaju pristup privatnim dokumentima građana Visokog u JU “Dom zdravlja”. Najavio sam se i u Federalni MUP, Tužilaštvo ZDK i SIPU gdje idem u ponedjeljak. Naravno da sam prije svega angažovao i advokata po čijim uputama sve radim kako se ovaj gnusan čin ne bi sveo kao i sve u Visokom na nekakve privatne obračune i zbog čega institucije onda ne reaguju. Ovo što je meni urađeno je krivično djelo i neko mora za to da odgovara i to nema veze sa mojim trenerskim poslom koji ću nastaviti da radim sa svim trenerskim licencama koje posjedujem. Smatram da mi je porodica ugrožena jer, podsjećam, već ranije sam fizički napadnut ispred svojih kućnih vrata na Stanici, a ovo je samo nastavak te priče drugim metodama. Ako se ovo dešava meni koji sam 80% ratni vojni invalid koji je ranjen u borbi za Visoko ima li onda potrebe pretpostaviti na šta su sve spremni pojedinci u Visokom koji zloupotrebljavaju vlast i političku moć”.