Belmin Osmanbegović – “I to je život”

“I to je život” sa Sandrom Banjac

Njihova imena su upisana u Ginsovu knjigu rekorda

Autor: Alfa TV


Svako je barem jednom u životu pročitao zanimljiv tekst o nekom bizarnom i otkačenom rekordu. Zahvaljujući Ginisovoj knjizi rekorda možemo vrlo lako saznati ko je najniži čovjek na svijetu, koja zemlja ima najmanji broj stanovnika, ko je žena sa najdužim nogama, životinja sa najoštrijim zubima ili koja je to najbrža lovna ptica.

Da i Bosna i Hercegovina ima najboljih na svijetu, svjedoče i gosti emisije “I to je život”. Njihova imena su upisana u Ginisovu knjigu šampiona, rekorda.

Prije 34 godine Vahid Mutapčić  je odlučio dokazati da jedan Bosanac može biti bolji i istrajniji od Nijemca, Amerikanca, Rusa. Radio je neprekidno četiri dana i četiri noći. Nakon 96 sati je dokazao da je prevazišao sve dosadašnje rekorde. Njegovo ime je upisano u Ginisovu knjigu rekorda.

– Želio sam dokazati da se norma može  ispuniti, da se može raditi, ne 12, nego 100 sati bez prestanka, prisjetio se Vahid  davne ’84. godine kada je odlučio oboriti dotadašnji rekord. Imao je podršku kolega i porodice.

– Prije toga sam saznao da je svjetski rekord bio 92 sata i da ga je držao Amerikanac, kazao je Mutapčić.

Počeo je u 7 sati u ponedjeljak, a završio u 7 sati u petak. Žicu je pakovao 96 sati neprekidno. Kriza je bilo, priznaje, ali na kraju je pobijedio umor i oborio rekord.

Slično iskustvo je doživio i mladi Visočanin Belmin Osmanbegović koji je prije nekoliko mjeseci oborio svjetski rekord razbijanja 175 siporeks ploča glavom u roku od 55 sekundi.

– Svi me pitaju da li me je boljela glava, jeste 15 minuta nakon obaranja rekorda, ali vrijedilo je. Prije nekoliko godina, kada mi je trener predložio ovu avanturu ni sanjao nisam da ću obarati Ginisov rekord. Danas već razmišljam o novim izazovima, kazao je Osmanbegović.

Takmičarskog duha je i Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara BiH koji je jedan od inicijatora takmičenja za obaranje rekorda za pripremu i serviranje palačinaka.

– Željeli smo skrenuti pažnju na Bosnu i Hercegovinu i mlade naraštaje  kuhara, uz napomenu da ništa ne bi mogli bez pomoći starijih kolega, ali  i kolega iz drugih zemalja. Uz mnogo, jaja, brašna, kuhara i ljubitelja palačinaka napravili smo čudo. Oborili smo rekord, rekao je Hodžić.