57 godina streljačkog kluba “Visoko”: Vrhunski rezultati govore sami za sebe

Streljački klub “Visoko” ove godine obilježava 57 godina svog postojanja, mada je tradicija streljaštva u Visokom znatno duža, pa se tako početak organizovanog bavljenja streljaštvom veže za 1936. godinu, kada je tadašnje vojno lice Crnomarković okupio nekoliko članova (Velimir Stanišić, Ibro Vražalić, Milo Vasiljević…) i oformio sekciju strijelaca koji su praktikovali gađanje vojničkom puškom na lokaciji Ravne, jedan puta sedmično sve do 1940. godine. Osim toga, prema istorijskim pisanim bilješkama u Sokolskim zbornicima o takmičenju i streljaštvu u Visokom, u našem gradu se ovaj sport spominjao i prije više od 100 godina (streljaštvo u Visokom svoje prve nagovještaje ima kroz gađanja austrougarske vojske na prostoru današnjeg strelišta “Osijela” i platou Ravne oko 1909. godine).

Još ćemo se malo zadržati u istoriji te spomenuti 1948. godinu, koja je također veoma bitna u istoriji visočkog streljaštva, pošto je te godine tadašnji povjerenik iz opštine Visoko Hasan Šahinović dao prijedlog da se izuzme oružje zaostalo iz rata te se formira sekcija strijelaca i počne baviti sportskim streljaštvom. Takav vid streljaštva sa vojničkim puškama praktikovao se sve do 1950. godine na lokacijama Ravne, Pode i na sadašnjoj lokaciji “Osijela”.

1962. godine se na prijedlog rezervnog oficira i šefa vojnog odsjeka u Visokom Abdulaha Čolića zvanično osniva družina za sportsko bavljenje streljaštvom, a 1966. godine i službeno se registruje Streljačka družina “Visoko”. Dvije godine nakon toga donesena je odluka Opštine Visoko o izgradnji i finansiranju izgradnje današnjeg strelišta “Osijela”, koje je izgrađeno 1969. godine.

Streljački klub “Visoko” se od 1983. do 1992. godine neprekidno takmiči u ligama SFRJ, nakon čega je rat prekinuo rad družine, da bi SK “Visoko” 1996. godine obnovio svoju sportsku aktivnost u prostorijama MSŠ “Hazim Šabanović”. Prije 12 godina, odnosno 2007. godine započela je sanacija ratnih šteta na objektu streljane i dogradnja nove sale za gađanje zračnim oružjem sa 25 streljačkih mjesta, a 2018. godine je potpuno završena izgradnja streljane za zračno oružje.

Teško je nabrojati sve uspjehe SK “Visoko”, kako u prijeratnom periodu, tako i u poslijeratnom, a bilo ih je zaista mnogo. Brojni članovi visočkog kluba su branili i boje naše reprezentacije te i na tim tamičenjima ostvarivali značajne rezultate.

A u subotu, 13. aprila 2019. godine, u prostorijama kluba je održana Izvještajna Skupština SK “Visoko”, kojom prilikom je podnesen izvještaj za prošlu godinu te najavljene aktivnosti za 2019. godinu. Kada je prošla godina u pitanju, naš klub je bio među tri najuspješnija kluba u BiH. Gledajući finansijske izvještaje, prihodi kluba su iznosili 17695,92 KM, dok su rashodi 14125,43 KM. Kada je 2019. godina u pitanju, planirani prihodi i rashodi iznose 22000 KM, a program rada za ovu godinu se temelji na pretpostavci da će klub imati uvećane prihode zahvaljujući poboljšanim uslovima za rad u novoizgrađenom strelištu.

Također, planirano je da se krajem mjeseca augusta organizuje 11. streljački turnir “Visoko 2019”, kojom prilikom će biti svečano otvoreno strelište za zračno oružje.

Neven Krajišnik / Visoko.co.ba