Sretan rođendan Seadu Vraniću

Sead Vranić je rođen 07.07.1967. godine u Brezi, a živi u Visokom. Svoju nogometnu karijeru je započeo u FK Rudar Breza. U omladinskom pogonu FK Rudar Breza je napravio svoje prve korake kod trenera Neđe Lazarevića, a sa 16 godina prvi put je zaigrao za seniorsku ekipu kod trenera Ređe Muhameda i Runjevac Riste.

Od 16 do 19 godine pravi pauzu zbog povrede, a po dolasku iz vojske na nagovor trenera Duška Bajića, koji je tada došao iz FK Željeznicar u FK Rudar Breza ostaje još jednu godinu. U ljeto 1988. godine odlazi u FK Rudar Kakanj, gdje ostaje tri godine. U dva navrata je bio strijelac Republičke lige i Međurepubličke lige (Hrvatska, Crna Gora i BiH). Početkom sezone 1991/1992. odlazi u NK Travnik s kojom osvaja prvo mjesto u Republičkoj ligi na polusezoni, a Sead Vranić postiže 16 golova.
Na ljeto 1992. godine odlazi u Hrvatsku, ali mu povrede stvaraju strašne probleme u nastavku karijere. 1996. godine se ponovo vraća u BiH kada potpisuje ugovor s NK Bosna s kojom postiže najznačajnije uspjehe. U sezoni 1997/98. osvaja prvo mjesto, te u play off-u osvaja četvrto mjesto, a iste sezone osvaja i Kup BiH, kao i Superkup. Igrači s kojima je tada nastupao su Elvir Rahimić, Mirsad Bešlija, Almedin Hota, Sead Vranić, Esmir Džafić, Kenan Hasagić, Kenan Bećirović, Faruk Ihtijarević, Nermin Vazda, Samir Mekić i drugi.
2000. godine odlazi u RK Rudar iz Kaknja s kojim igra Play-off za prvaka BiH. A nakon jedne godine ponovo se vracam u NK Bosnu. U tom periodu NK Bosna je bila drugoligaš, sa svojih 18 golova doprinosi da Bosna ponovo postane Prvoligaš. Nakon te godine ponovo odlazi u NK Travnik s kojimse vraća u Premijer ligu BiH.
Sead Vranić nakon Travnika igra još jednu sezonu u NK Bosna (2002/2003.), zatim svoju karijeru završava u 38. godini u FK Rudar iz Breze gdje je i počero svoje prve nogometne korake.

www.magazinplus.eu