Definitivno određen datum početka sezone, donesene odluke o formatu takmičenja

Sjednica UO RSBiH

Nova sezona rukometne Premijer lige BiH za muškarce je trebala početi 14.9, ali je njen start odgođen za sedam dana.

Dakle, nova sezone će početi 21. septembra, a u toku je novi žrijeb zbog činjenice da je HMRK Zrinjski istpuio iz takmičenja.

Na večerašnjoj sjednici Upravnog odbora RSBiH u prostorijama saveza doneseno je nekoliko odluka.

Jedna od njih se tiče i Zrinjskog. Mostarski klub je istupio iz takmičenja zbog velikih finansijskih problema, a odlučeno je da se ovom klubu dozvoli povratak u ligu u slučaju da se stabilizuje. Dakle, članovi UO RS BiH su odlučili da se u slučaju Zrinjskog ne primjenjuje odredba o zabrani povratka u takmičenje za period od naredne tri godine, naravno ukoliko klub stekne uslove da se ponovo takmiči.

Također, donesene su odluke po pitanju formata takmičenja u budućnosti.

Tako je odlučeno da “u takmičarskoj sezoni 2019/2020 Premijer ligu BiH čini 16 klubova, te da na kraju sezone ligu napuštaju tri posljednjeplasirane ekipe, a njihova mjesta popunjavaju prvak Federalne lige sjever, Federalne lige jug i prvak RSRS”. Istaknuto je da je potrebno prilagoditi Propozicije takmičenja.

Također, odlučeno je da “u takmičarskoj sezoni 2020/2021 ligu čini 16 klubova, a da istu napuštaju četiri kluba. Premijer ligu BiH popunjavaju dva kluba, jedan iz RSF i jedan iz RSRS. U sezoni 2021/2022 formira se Premijer B liga koju će sačinjavati 4 posljednjeplasirana kluba iz sezone 2020/2021, polus pet klubova iz RSFBiH i pet klubova ispred Prve ligr RSRS.”

Posljedna odluka tiče se upravo sezone 2021/2022 – “Premijer ligu A napuštaju dva posljednjeplasirana kluba, a popunjava se sa dva prvpolasirana kluba iz Premijer B lige. Premijer B ligu napuštaju dva posljednjeplasirana kluba, a popunjavaju je prvak Lige RSF i prvak Lige RS.”

Pomenute odluke potpisali su potpredsjednik RSBiH Mensur Sinanović, predsjednik RSBiH Marinko Umičević i dopredsjednik RSBiH Slobodan Zadro.

SportSport