Elvedina Muzaferija ispisala historiju bh. skijanja: Osvojeni prvi bodovi u Svjetskom kupu

Veliki uspjeh bosansko hercegovačkog skijanja! Elvedina Muzaferija osvojila je prve bodove u Svjetskom kupu u istoriji naše države. Dakle, 12.januar 2020 i austrijski Alternmakt ostat će zlatnim slovima upisani u analima našeg sporta. Mlada skijašica iz Visokog osvojila je 29.mjesto u alpskoj kombinaciji i tako osvojila 2 boda u Svjetskom kupu što je ogroman uspjeh za Elvedinu, ali i za naše alpsko skijanje. Nije mala stvar naći se u poretku najboljih, među osvajačima bodova u Svjetskom kupu. Bravo Elvedina, ponosni smo na tebe. Samo nastavi i bit će još odličnih rezultata i bodova u Svjetskom kupu. Sjajan dan! Fantastičan!

***

Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija (20) danas je ispisala historiju bh. skijanja budući da je osvojila prve bodova za Bosnu i Hercegovinu u Svjetskom skijaškom kupu.Muzaferija je osvojila 29. mjesto u kombinaciji voženoj u austrijskom Altenmarkt-Zauchenseeju. Tako je osvojila dva boda, što su ujedno prvi bodovi za BiH u Svjetskom skijaškom kupu.

Dvije vožnje je odvezla za 2:12,70 minute, što je bilo 9,25 sekundi zaostatka u odnosu na pobjednicu Italijanku Federicu Brignone.

Nakon prve vožnje bila je 31., najviše zahvaljujući tome što čak 16 skijašica nije stiglo do cilja. Među njima je bila i legendarna američka skijašica Mikaela Shiffrin.

Muzaferija je prvu vožnju odvezala u vremenu 1:18,40, što je bio tada zaostatak od 4,6 sekundi u odnosu na Brignone.

Već nakon polovine druge vožnje Elvedina je saznala da će ući u historiju bh. skijanja samo ako uspije proći kroz cilj budući da je Tina Weirather iz Lihtenštajna odustala od utrke. Na kraju je do tog uspjeha i stigla te čak i prestigla jednu skijašicu za 29. mjesto.

Klix.ba