Visočanima devet priznanja na izboru za sportistu godine u ZDK-u

Atletičar Amel Tuka, član Atletskog kluba “Zenica” i skijašica Elvedina Muzaferija, članica Skijaškog kluba “ZE-2010”, najbolji su sportisti Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) za 2019. godinu.

Izbor “Sportiste godine ZDK” održan je sinoć u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u organizaciji Sportskog saveza ZDK i NIPD “Naša riječ” Zenica, a pod generalnim pokroviteljstvom Vlade ZDK.

Priznanja Amelu Tuki i sestri Elvedine Muzaferije, koja se nalazi na pripremama izvan BiH, uručio je premijer ZDK Mirza Ganić koji je u svom obraćanju istakao da je ponosan što Zeničko-dobojski kanton ima sve više vrhunskih i perspektivnih sportista u svim sportovima koji našu domovinu Bosnu i Hercegovinu ponosno predstavljaju na sportskim terenima širom svijeta.

– Oni imaju nadu u srcu i snove u glavi, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona čini sve da im bude dobar oslonac i da imaju finansijsku podršku. Ukupna izdvajanja za sport iz kantonalnog budžeta prelaze milion maraka, podržavamo aktivnosti klubova i učešće na takmičenjima, uključujući i invalidni sport, plaćamo kotizacije i registracije klubova, stipendiramo perspektivne sportiste. To nije sprint nego trčanje na duge staze – rekao je Ganić.

Dodao je da je opredjeljenje Vlade ZDK da povećava izdvajanja za sport i gradi infrastrukturu kao temelj za vrhunske rezultate, ali i da animira omladinu da se bavi sportom.

Osim Elvedine Muzaferije, brojne sportistkinje i sportisti iz Visokog su dobili priznanje.

Prof. RASIM AŠČALIĆ – Doprinos u razvoju školskog sporta

Rasim Aščalić je nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Rođen je 16. septembra 1978. godine. Zaposlen je u Osnovnoj školi “Safvet-beg Bašagić” u Visokom. U sportu je već dugi niz godina, a kao trener je radio u NK “Bosna” Visoko sa mlađim selekcijama tog kluba. U školskom sportu ima veoma zapažene rezultate i mnoga prva mjesta iz različitih opštinskih školskih takmičenja. Sa Školom fudbala “Napad je najbolja odbrana” učestvovao je na nekoliko godina na turnirima u Holandiji, gdje je zauzeo dva prva i dva druga mjesta. U školskoj 2018/19. godini na opštinskom takmičenju u nogometu, a povodom 1. marta, u organizaciji Medrese “Osman ef. Redžović” osvojio je prvo mjesto, a u prethodnoj školskoj godini na opštinskim sportskim takmičenjima predvodio je svoje timove do prvih mjesta u fudbalu i košarci za dječake. Kao koordinator i organizator takmičenja “Lino Višebojac”, njegova Osnovna škola “Safvet-beg Bašagić” je proglašena kao jedan od najboljih organizatora takmičenja.

SAJRA KAJEVIĆ (TKD KLUB “BOSNA” VISOKO) – Sportske nade

Sajra Kajević je rođena 29. aprila 2005. godine u Sarajevu. Taekwondoom se bavi od svoje četvrte godine, a ima položen 3 POOM crni pojas. Sa nepunih pet godina učestvovala je na dječijoj olimpijadi u hrvatskom Karlovcu, gdje je pobijedila tri borbe i osvojila zlatnu medalju. Članica je TKD kluba “Bosna” Visoko. Posjeduje G licencu za internacionalna prvenstva i do sada je učestvovala na mnogo takvih prvenstava. Najveći uspjeh u 2019. godini je osvojena zlatna medalja na Balkanskom prvenstvu u Sofiji, Bugarska, čime je postala prvakinja Balkana. Također treba izdvojiti prvo mjesto na kantonalnom prvenstvu ZDK, te drugo mjesto na prvenstvu BiH. Kada su internacionalna takmičenja i G1 turniri u pitanju, u prošloj godini Sajra je osvojila prva mjesta na takmičenju “Korčula open 2019” i “Karlovac open 2019” u Hrvatskoj te treća mjesta na G1 turnirima u Zagrebu i Sloveniji.

EDIN KAJEVIĆ (TKD KLUB “BOSNA” VISOKO) – Najbolji treneri

Edin Kajević je rođen 1. januara 1981. godine u Visokom. Od svoje 11. godine se bavi taekwonoom te isti trenira preko 25 godina. Majstor je teakwondoa i nosilac titule crni pojas – 5. dan. Svoje prvo zvanje i medalje za Visoko i BiH osvojio je prije 20 godina trenirajući u Taekwondo akademiji Zejd u Sarajevu. 2009. godine osniva TKD klub “Bosna” Visoko, nastojeći da okupi djecu i mlade sa područja Visokog i tako kroz sport promoviše svoj grad. U prošloj godini je kao trener vodio svoj klub na raznim domaćim i internacionalnim takmičenjima, gdje su postignuti značajni rezultati. Na Državnom i Kantonalnom prvenstvu osvojena su druga mjesta, dok je na Federalnom prvenstvu osvojeno četvrto mjesto. Na brojnim internacionalnim turnirima u 2019. godine njegovi timovi su po pravilu završavali uglavnom među prva tri tima. Pored svega navedenog, Edin je vlasnik 4 Ginisova rekorda, a bitno je istaći da trenutno vrši pripreme za nastupe na kojima će pokušati oboriti nove rekorde, a prvi takav pokušaj je zakazan za april 2020. godine.

fra STIPO ALANDŽAK – Specijalno priznanje za razvoj sporta

Fra Stipo Alandžak rođen je 1974. godine u Mijatovićima (Dobretići) kod Jajca. Nakon završene osnovne škole dolazi u Visoko gdje završava Franjevačku klasičnu gimnaziju, a potom Teologiju u Sarajevu. Nakon završenog fakulteta upisuje se na Odgojne znanosti u Rimu gdje magistrira. Od 2007. živi i radi u Visokom u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji. Profesor, odgajatelj učenika u Konviktu, dugogodišnji prvi čovjek Konvikta i upravitelj sportske dvorane. Upravo to je uticalo na stvaranje neraskidive spone fra Stipe i visočkog sporta. Njegov veliki doprinos ogleda se u susretljivosti sa predstavnicima svih grana sporta, uz razumni pokušaj pomoći, demonstriranjem nesebičnosti, humanosti, odricanja te nepopravljivog optimizma. Član je Upravnog odbora RK “Bosna Vispak” Visoko, a često se može čuti da je upravo svojim zalaganjem uticao na poboljšanje uslova rada RK “Bosna Vispak” te je pravi promotor i ambasador ne samo rukometnog kluba nego kompletnog sporta u Visokom. Pored rukometa, u 2019. godini zajedno sa klubovima uspješno je organizovao i nekoliko turnira u odbojci, gimnastici i drugim sportovima u dvorani FKG-e i za svoj trud uvijek dobijao pozitivine ocjene. Zahvljujući njemu, kroz dvoranu su prošli mnogi profesionalni sportisti i rekreativci. Često je bila “domaći teren” upravo za RK “Bosna Vispak” Visoko, Klub ritmičke gimnastike “Pirueta” Visoko, Košarkaški klub iz Visokog, odbojkašku sekciju i mnoge druge sporske kolektive i organizacije.

ELVEDINA MUZAFERIJA – Najbolja seniorka

Elvedina Muzaferija je rođena 20. augusta 1999. godine u Visokom. Skijanje trenira od svoje 6. godine, a od 12. godine je reprezentativka Bosne i Hercegovine. Članica je skijaškog kluba ZE-2010 iz Zenice. U kategoriji juniora u skijaškim takmičenja FIS-a učestvuje od 2015. godine. Jako je bitno ponoviti da je nastupila na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u disciplinama slalom, superveleslalom i veleslalom te da je na otvaranju Zimskih olimpijskih igara 2018. u korejskom Pjongčangu, nosila zastavu Bosne i Hercegovine. Jedina je naša skijašica koja je osvojila bodove u Evropa kupu i Svjetskom kupu u istoriji BiH. Upravo istoriju BiH je ispisala početkom ove godine, kada je zauzela 29. mjesto u kombinaciji voženoj u austrijskom Altenmarkt-Zauchenseeju. Uz osvojeno 29. mjesto Muzaferija je osvojila i dva boda, što su ujedno i prvi bodovi za BiH u Svjetskom skijaškom kupu. U martu 2019. godine Elvedina je osvojila prvo mjesto na Državnom prvenstvu Slovenije za juniore i seniore u spustu. Prošlu godinu je završila velikim uspjesima na takmičenju u Austriji gdje je zauzela dva druga i jedno treće mjesto, dok je na Evropskom kupu u St. Moritzu u Švicarskoj u Super G-iju osvojila respektabilno 28. mjesto. Ovu godinu je započela u sjajnoj formi koja je ne popušta i svi se nadamo da su dosadašnji rezultati samo naznaka onoga što ova mlada skijašica može u narednom periodu. Visoko, Zenica, ZDK i BiH mogu biti ponosni na nju.

MUHAMED ŠAHINOVIĆ (AEROKLUB “IZET KURTALIĆ” VISOKO”) – Najbolji seniori

Muhamed Šahinović je član Aerokluba “Izet Kurtalić” iz Visokog i takmiči se u kategoriji popularnih modela jedrilice i u ovoj kategoriji je u 2019. godini učestvovao na ukupno šest međunarodnih takmičenja koja se boduju za Svjetski kup (FAI World cup). Muhamed je na Državnom prvenstvu BiH koje je održano u Novoj Topoli osvojio prvo mjesto i tako postao državni prvak u klasi F1A. Pobjednik je međunarodnog FAI takmičenja na FAI International openu Otvorenog prvenstva Republike Srpske, koje je također održano u Novoj Topoli, ponovo u klasi F1A (jedrilice). Zabilježio je i nastupe na nekoliko Svjetskih kupova u BiH, Srbiji i Sloveniji. Na kraju godine se plasirao na 157. mjesto od 359 takmičara koji su osvajali bodove na FAI World cup takmičenjima u klasi F1A. Plasirao se i u reprezentaciju BiH koja će nastupiti ove godine na 2020 FAI European Championship F1A, F1B I F1C za seniore u Prilepu, Sjeverna Makedonija, od 18. do 22. augusta.

RK “BOSNA VISPAK” VISOKO – Najbolje juniorske ekipe

Rukometni klub u Visokom je osnovan 19. febuara 1954. godine i u 2019. godini je obilježio svoj 65. rođendan. Nastao je osnivanjem Srednjoškolskog sportskog društva “Mladost” koje je djelovalo u tadašnjoj Državnom realnoj gimnaziji u Visokom i to pod imenom Mladost. Prva rukometna utakmica je odigrana 9. maja 1954. godine u dvorištu gimnazije između Mladosti i Elana, sportskog društva sarajevske gimnazije. Dva puta je visočki klub bio šampion naše zemlje, dok je tri puta osvajao Kup BiH. Kada su mlađe kategorije u pitanju, višestruki su prvaci naše zemlje u svim mlađim kategorijama. Klub je dao veliki broj reprezentativaca BiH, kao i selektora, a defintivno je jedan od najboljih predstavnika Visokog i Ze-do kantona kada je ovaj sport u pitanju. Učesnici su Premijer lige BiH i u svaku sezonu ulaze sa najvišim ambicijama.

DAVUD MEŠINOVIĆ (TKD “BOSNA” VISOKO) – Najbolji juniori

Davud Mešinović ima 15 godina i odličan je učenik 9. razreda OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre kod Visokog. Već devet godina aktivno trenira u Taekwondo klubu “Bosna” iz Visokog. Redovni je juniorski reprezentativac taekwodno selekcije Ze-do kantona, te posjeduje G licencu za takmičenja i internacionalna prvenstva. Za Davuda je 2019. godina bila veoma uspješna, jer je osvojio prvo mjesto na Državnom prvenstvu BiH te druga mjesta na prvenstvu FBiH i Kupu naše zemlje. Učestvovao je i na Balkanskom prvenstvu koje je održano u Sofiji u Bugarskoj, gdje je osvojio veoma dobro peto mjesto. Kada su internacionalna takmičenja u našoj zemlji u pitanju, Davud je u prošloj godini između ostalog osvojio čak šest prvih, dva druga i jedno treće mjesto. Na takmičenjima u inostranstvu, bio je dva puta drugi i dva puta treći na turnirima koji su održani u Hrvatskoj i Sloveniji.

EMIR OMANOVIĆ (RK “BOSNA VISPAK” VISOKO) – Najbolji seniori

Emir Omanović je rođen 24. marta 1991. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju je završio u Visokom, dok je diplomirao na Fakultetu za menadžment i poslovnu ekonomiju na Univerzitetu u Travniku. Rukometom se bavi od svoje devete godine, a trenutno je član RK “Bosna Vispak” iz Visokog, za koju kroz sve kategorije nastupa ukupno 18,5 godina, dok je sezonu i pol igrao za druge klubove. Bio je sveukupno treći strijelac RK “Bosna Vispak” u prošloj sezoni, ali najbolji strijelac, koji je dijete kluba. Ukupno je postigao 107 pogodaka, što ga je svrstalo u 30 najboljih strijelaca Premijer lige BiH – u konkurenciji od 409 rukometaša, koji su igrali ligu prošle sezone. U prvom dijelu sezone 2019/20. postigao je 44 pogotka te je jedan od najboljih igrača tima kojeg sa klupe predvodi Senad Skopljak. Posebno ističe da mu je ogromna čast igrati za svoj matični klub i pred punom dvoranom KSC Mladost u Visokom te se nada da će sa visočkim klubom izboriti takmičenje u nekom od evropskih kupova.

N. K.