FK Velež: Bosna nije kao nekad visoko, ali oprez

Godina je 1959. Veležov tim koji je sezonu ranije odigrao svoje prvo veliko finale (Kup Maršala Tita), gostovao je u Visokom.

Bio je august, prijateljski meč igran je na Gradskom stadionu, o čemu svjedoče suveniri (uspomene) čuvani šest ipo decenija. U Jugoslaviji Velež i Bosna nisu igrali u istom rangu. Rođeni su bili član prestižne i super jake Jugolige, a Bosna – klub iz malog grada, se tražila u nižim ligama. Sve do nezavisnosti Bosne i Hercegovine, i dolaska “zlatnih godina“ za fudbal u Visokom.

Krajem devedesetih na stadionu “Rođeni“ mečevi protiv Bosne plijenili su pažnju skoro kao gostovanja SarajevaŽeljezničara ili Čelika. Bosna je tih godina igrala kvalitetno i lijepo za oko, sezone su završavali u vrhu tadašnje Prve lige BiH, pa se dešavalo da i sa našeg stadiona odnosu bodove.

Godina je 1999. (četiri decenije nakon prijateljskog susreta), Velež i Bosna u tom trenutku igraju najkvalitetniji fudbal u BiH. Pred gostovanje kluba iz Visokog izgrađena je tribina sa koje su kasnije podršku Rođenim pružali pripadnici Red Armyja. Bilo je vatreno i martovskog popodneva koje nam je uljepšao Asmir Džafić, golom za trijumf Veleža (1:0).

Četiri godine kasnije Bosna i Velež neslavno su okončali sezone, pa je rivalstvo nastavljeno u Prvoj ligi Federacije BiH. Sve do povratka Rođenih 2006. godine. Novi susreti uslijedili su poslije drugog Veležovog ispadanja, 2016.

Godina je 2019. (šest decenija nakon prijateljskog i dvije decenije od sudara na stadionu Rođeni), Veležprotiv Bosne u Visokom igra jedan od najvažnijih mečeva na putu ka Premijer ligi. Stadion Luke bio je ispunjen našim navijačima, kojim su sportski prijatelji iz Visokog priredili dobrodošlicu.

Velež je tad zakoračio u društvo najboljih, a Bosna nažalost otišla stepenicu niže od federalnog ranga, pa još i danas igra Drugu ligu Centar, u kojoj sezona za njih nije najbolje započela. Mladu ekipu s klupe predvodi dobro poznati Omer Joldić.

Godina je 2023, Velež je za protivnika u šesnaestini finala Kupa Bosne i Hercegovine dobio Bosnu iz Visokog. Novi duel decenijskih sportskih prijatelja, bez sumnje će ponovo privući veliki broj gledalaca. Velež je u odličnoj seriji u prvenstvu, pa ne manjka interesovanja navijača, a i u Visokom su poželjeli ugostiti veliki klub i ispratiti ga uz pljesak i stisak ruke.

Nadamo se dobroj fudbalskoj predstavi i trijumfu Rođenih. Nekoliko igrača čeka na priliku za dokazivanje, pa je stadion u Visokom idealna prilika za njih. Stručni štab s radošću bi dočekao dobra izdanja igrača koji su u prvenstvu dosad bili u drugom planu.

Meč na stadionu Luke igra se u srijedu s početkom od 15:30 sati, a sudit će ga sudijska trojka predvođena Benjaminom Deljkovićem iz Sarajeva.

FK Velež