Streljački klub Visoko uspješan na Prvenstvu BiH – MIX timovi

U nedjelju (19.11.), proteklog vikenda u Sarajevu – Streljana Zetra, održano je 2. Prvenstvo Bosne I Hercegovine u discipline MIX tim (mješoviti parovi) za seniore i seniorke u gađanju zračnim oružjem.

Ovo je nova olimpijska disciplina, a prema propozicijama Međunarodne streljačke sportske federacije (ISSF) svaki klub je mogao prijaviti najviše dva Mix tima za discipline zračna puška i zračni pištolj, a timovi su sastavljeni od jedne takmičarke i jednog takmičara.

Nakon kvalifikacionog dijela prva četiri tima ulaze u finalno gađanje i u direktnim borbama bore se za medalje. Prema pravilima, prvoplasirani i drugoplasirani tim u finalnom gađanju bore se za zlatnu medalju odnosno srebrenu medalju, dok treći i četvrti tim gađaju za bronzanu medalju.

Svaki takmičar iz ekipe gađa po jedan finalni metak, koji se sabira, a dva boda osvaja ekipa koja je imala više krugova, U slučaju istog rezultata ekipe dobijaju po bod. Pobjednik je ekipa koja prva osvoji 16 ili više bodova.

Tehnički rezultati:

U disciplini zračnom puškom u finalno gađanje za zlato/srebro i titulu Prvaka BiH plasirale su se dvije ekipe Streljačkog kluba Sarajevo. Ekipa SK Sarajevo 1 u sastavu Farah Onešćuk i Nedžad Džanković je sa 16:6 osvojila zlatnu medalju ispred ekipe SK Sarajevo 2 (Aida Arnautović-Nedžad Fazlija).
U duelu za bronzu borile su se ekipe SK Megalodon iz Banja Luke (Čubrilović- Lazić) i SK Visoko (Arnautović Almedina-Mimić Abdullah). Ekipa SK Megalodon je prije stigla do 16 bodova i sa 16:12 pobijedila ekipu SK Visoko i osvojila bronzanu medalju.
U disciplini zračni pištolj u finalno gađanje, za zlatno finale plasirale su se ekipe SK TRB 1 Bijeljina (Rakić Predrag-Rakić Sofija )i SK Sarajevo 2 (Tahirović Hana-Kofrc Husejn), a u duel za bronzu plasirale su se ekipe SK Sarajevo 1 (Drinjaković-Bejdić) i SK Visoko 1 (Ganić Sumeja-Mešanović Belmin).
Ekipa SK Sarajevo 2 prije stigla do 16 bodova i sa rezultatom 16:12 osvojila zlato ispred TRB Bijeljina. U duelu za bronzu ekipa SK Visoko 1 (Ganić-Mešanović) je sa 16:10 bila bolja od ekipe SK Sarajevo 1 (Drinjaković-Bejdić). Ekipa SK Visoko2 (Hunček-Pita Aida, – Osmanović Denin) osvojila je peto mjesto

Pobjedničkim ekipama su uručeni pehari i diplome, a takmičarima medalje.