NK „Zmaj“ iz Buzić Mahale piše najljepše stranice sporta

Iako Grad Visoko slovi kao sportska sredina u kojoj su proteklih decenija brendovi bili rukometni i fudbalski klubovi “Bosna”, ipak jedan, uslovno rečeno, mali klub zaokuplja mnogo pažnje u postratnom periodu.

Naime, NK “Zmaj” iz visočkog naselja Buzić Mahala je pravi primjer jedne pozitivne priče koja pokazuje i dokazuje kako i jedan takav klub može biti “recept” na koji način vlastitim snagama i uz pomoć lokalne sredine možete napraviti značajan uspjeh.

Od „Suhaje“ do „Zmaja“

Nogometni klub “Zmaj” osnovan je još 1977. godine i to kao Fudbalski klub “Suhaja” i do ratnog perioda se takmičio u tadašnjoj Opštinskoj ligi Visoko i Međuopštinskoj ligi Sarajevo-Zapad. Početkom ratnih dešavanja klub prestaje sa radom, da bi se Obnoviteljska skupština održala u martu 1994. godine pri čemu je klub promijenio ime i od tada nosi sadašnji naziv. Trenutno je član Kantonalne lige ZDK, gdje je jesenju polusezonu u takmičarskoj 2023/24. završio na visokom trećem mjestu iza ekipa Fortune i Čeličnog grada iz Zenice.

“Klub je u proteklom godinama težište svojih aktivnosti usmjerio na otkup zemljišta na kome je izgrađen stadion, za što je izdvojeno 120.000 KM, zatim svlačionice, tribine sa 300 sjedećih mjesta te rasvjetu na stadionu koja omogućava odigravanje utakmica u noćnim terminima. Trenutno Uprava kluba radi na realizaciji tri važna projekta i to na rekonstrukciji kancelarije koja obuhvata zamjenu stakala na portalima, ulaznih vrata, el. instalacija, zidova, plafona u rigipsu i poda u estrihu. Zatim su tu radovi na izgradnji košarkaškog terena koji se nalazi u neposrednoj blizini stadiona, kao i realizacija projekta izgradnje terena za mali fudbal sa umjetnom travom, koji je doduše u početnoj fazi, a do sada je izvršeno geodetsko snimanje zemljišta te izrađen idejni projekat malog terena, dok je u toku izrada glavnog projekta od strane ovlaštene firme”, istakao je Mufid Bećarević uime NK “Zmaj” te naglasio da posebnu zahvalnost Uprava kluba upućuje vjernim članovima i simpatizerima, sponzorima, MZ Buzić Mahala i Gradskoj upravi Visokog koji pružaju sve ove godine potrebnu finansijsku pomoć.

Tradicionalni turnir u znak sjećanja na šehide

Međutim, za klub nisu samo vezani sportski uspjesi, nego je NK “Zmaj” upravo primjer kako se i mnoge druge stvari mogu uraditi kako bi se doprinijelo razvoju kompletne lokalne zajednice. Između ostalog, klub bez prekida od 2006. godine organizuje Memorijalni turnir u znak sjećanja na 41 šehida Džemata Mokronozi i visočke mjesne zajednice Dobrinje, zatim ulaže u sportsku ali i drugu infrastrukturu, sve sa ciljem u budućnosti Buzić Mahala dobije svojevrstan sportski kompleks i samim tim bolje uslove kako za sportiste tako i omladinu i djecu.

“Nama je najbitnije da i naša djeca, naša omladina, imaju priliku i mogućnost da se bave sportom. Nije bitno je li to fudbal, košarka ili nešto treće, bitno je samo da se druže, da se razvijaju u dobre ljude i da imaju gdje kvalitetno trošiti svoje slobodno vrijeme. Nama je najveća satisfakcija kada vidimo omladinu na našem kompleksu, posebno u noćnim satima kada pod rasvjetom imaju sportske aktivnosti”, dodao je Bećarević.

Inače, NK “Zmaj” se u svojoj istoriji može pohvaliti osvojenim 1. mjestom u Opštinskoj ligi Visoko u sezoni 1986/87. i osvojenim 1. mjestom u Kantonalnoj ligi ZDK u sezoni 2015/16. a u istoj sezoni “Zmaj” je igrao i finale Kupa ZDK protiv NK “Nemila”, gdje je poražen nakon izvođenja jedanaesteraca.

Naša riječ