Visočki košarkaši u finišu ispustili pobjedu protiv IUS Wolvesa

U 16. kolu A-1 lige grupa Jug u Sarajevu su snage odmjerile ekipe IUS-a i Visokog. Duel timova koji se itekako dobro poznaju započeo je neefikasno na obje strane, no činilo se da je Visoko imali nervozniji ulazak u meč te je trener Čaluk bio primoran da zatraži prvi time-out već prije isteka treće minute meča pri rezultatu 7:2 za domaćine. Poslije njega je IUS otišao na 13:5, da bi Visoko preko Selimovićeva 4 vezana poena smanjilo na 13:9, nakon čega su domaćini zatražili minutu odmora. Visoko je u jednom trenutku bilo i na -3 (14:17), no tada domaćini prave mini seriju i odlaze na 21:14. Ipak, zahvaljujući trici Fazlića, na prvi odmor se odlazi rezultatom 21:17 za IUS. Visoko je u prvih 10 minuta imalo 6 izgubljenih lopti i to je zasigurno uticalo na rezultat, mada su za razliku od domaćina imali šest asistencija (IUS samo tri). Visočki tim je predvodio Fazlić sa 11 postignutih poena.

Drugi period počinje novim poenima Selimovića, čime je Visoko došlo na -2. IUS veže četiri poena, no Sadiković i Čaluk postižu dvije trojke za Visoko i rezultat je u tom trenutku bio izjednačen 25:25. Nakon još jedne dobre odbrane, Visoko je imalo priliku i povesti, no Čaluk, Rističević i Sadiković nisu ubacili svoje šuteve za tri poena. Zaista šteta, jer se u tim trenucima nije iskoristio momentum koji je imala ekipa Visokog, no zato je minutu nakon toga Čaluk uspio ubaciti trojku i Visoko je povelo 28:27. Domaćini su uzvratili preko Karamana za 30:28, a novo izjednačenje donosi centar Pamuk – 30:30 na polovini druge četvrtine, nakon čega sa dodatna četiri poena mladi centar Visokog donosi svom timu do tada najveću prednost – 34:30. Visoko je odlično odigralo i završnicu druge četvrtine, jer su uspjeli i povećati prednost te zahvaljujući novom pogođenom šutu za tri poena, ovoga puta Ihtijarevića, na odmor otići sa +6 (35:41). Treba istaći odličnu igru cijelog tima u drugom periodu, posebno mladih Pamuka i Selimovića, koji su poluvrijeme završili sa po 6 poena te 4, odnosno 3 skoka. Rističević je imao čak 6 asistencija, dok je Fazlić dodao 12 poena i 7 skokova.

Visoko drugo poluvrijeme započinje sa dvije vezane izgubljene lopte, no ubrzo preko Selimovića (trojka) i Rističevića (dvojka) stiče velikih 46:37. Domaćini uzvraćaju sa pet vezanih poena te smanjuju zaostatak na -4, ali Visoko se ne predaje te serijom 7:0 dolazi na dvocifrenu prednost – 53:42. Poenterskom učinku gostujućem tima se priključuje i Rizvanović pa Visoko uspjeva održavati prednost u nastavku trećeg perioda i na posljednji odmor se odlazi rezultatom 57:46 za Visoko. Fazlić je na svom kontu imao 14 poena i 12 skokova, 11 poena je dodao Selimović uz 6 skokova, dok je Rizvanović nakon tri četvrtine imao 9 poena. Šteta samo za loše izvođenje slobodnih bacanja, jer je Visoko u prve tri četvrtine šutiralo samo 9/18 za jedan poen.

IUS u zadnju četvrtinu ulazi sa četiri vezana poena, što je natjeralo klupu Visokog da zatraži time-out. Nakon toga pomalo rastrzana igra na obje strane, no Visoko i dalje ima prednost 59:53, rezultat koji je na semaforu stajao preko dvije minute, da bi ga nešto više od 6 minuta prije kraja svojim poenima promijenio Fazlić (61:53). Uzvraća Smajlović trojkom za -5 domaće ekipe, dok je na drugoj strani neprecizan bio Sadiković. Domaćini su veći dio meča forsirali šut za tri poena, koji ih uglavnom nije služio, a bitne poene na 4:40 do kraja zakucavanjem postiže Pamuk za 63:56 za Visoko. Domaćini preko slobodnih bacanja smanjuju na 59:63, a preko Bećirhodžića i na 61:63 na 3:37 do kraja meča. Nažalost, nakon promašaja za dva i tri poena Visokog, IUS seriju diže na 7:0 i dolazi se do egala – 63:63, a do kraja je ostalo 2:13 minute. Pamuk u nastavku postiže jedno slobodno bacanje, a uzvraća Smajlović za 64:64. Uslijedio je novi promašaj Visokog iz igre, a domaćini preko Bečirovića stižu do vodstva 66:64 i Visoko je ponovo primorano da zatraži minut odmora, 87 sekundi prije kraja meča. Time-out nije urodio plodom, jer je Visoko promašilo dvije vezane trojke, a nakon toga i jedan šut za dva poena, što je kaznio domaći igrač Bečirović i doveo IUS u prednost 68:64. Rističević zatim postiže jedno od dva slobodna bacanja, da bi Čaluk bio primoran da pravi brzi prekršaj. Bečirović je bio polovično precizan, no dovoljno da IUS zabilježi pobjedu rezultatom 69:65.

Zaista šteta, jer je Visoko imalo igru, imalo rezultat, ali završnica je bila nedovoljno dobra da bi se zabilježila prva pobjeda u sezoni. IUS je serijom 13:2 okrenuo rezultat i stigao do trijumfa. U redovima Visokog Fazlić je ubacio 16 poena uz 14 skokova i 5 asistencija, Pamuk i Selimović su dodali po 11 poena i 6 skokova. Domaće su predvodili Karić i Smajlović sa po 16 poena, dok je Bečirhodžić ubacio 13 poena i dodao sedam skokova i četiri asistencije.

Ipak, čestitke za ekipu Visokog, jer su i pored skraćenog rostera ipak uspjeli da na gostujućem terenu igraju kvalitetno skoro 35 minuta meča, a priliku za popravni imaće u narednom kolu kada u Visoko stiže ekipa Bošnjaka iz Hadžića.

KK Visoko