Saopštenje iz RK Bosna Visoko Ekoenergija

SAOPŠTENJE IZ RK BOSNA VISOKO EKOENERGIJA

Povodom pisanja medija, a koji su prije nas saznali i objavili neke rasplete i radnje u visočkom rukometu, što izaziva čuđenje, te u skladu za moralnom i obavezujućom odgovornosti, dostavljamo saopštenje za sportsku javnost Visokog.

Naime, iznijet ćemo neke činjenice iz našeg djelovanja iz proteklog perioda i odluku kao epilog neshvatljivog pritiska na naš rad.

Dolaskom aktuelnog Upravnog odbora RK Bosna Visoko Ekoenergija, prije dvije godine, zatečena su dugovanja Kluba u iznosu 110.00,00 KM, a koja su ostala od prethodnih rukovodstava, te su ista u periodu našeg djelovanja u potpunoisti izmirena.

Ona su se sastojala naročito u obavezama prema igračima što je bio glavni razlog da je većina njih napustila Klub.

U javnosti se stvorila percepcija da su igrači bili otjerani, što je apsolutno netačno, a to govore sljedeće činjenice.

Kada je ovaj dug izmiren, a koji je u najčešćim slučajevima bio uslov za buduće pregovore sa igračima, počela su se s njihove strane tražiti enormna finansijska potraživanja što je bilo neprihvatljivo za naše mogućnosti. Želje i htijenja igrača su se kretala i do 30.000,00 KM za jednu takmičarsku godinu.

Osim opisanih obaveza, izmirena su sva potraživanja ostalih dobavljača u iznosu od još 30.000 KM. Naravno, plaćeni su i poreski dugovi po osnovu javnih prihoda koji su godinama ostali zataškani od naših prethodnika.

Napravljena je infrastruktura Kluba koja do našeg dolaska nije postojala uključujući pravnu regulativu u kantonalnom ministarstvu. Prije našeg djelovanja Kancelarija nije imala protokol i uređenu arhivu.

Osim ovoga, Upravni odbor je zatekao niz tužbi koje su se tokom našeg djelovanja izmirile u iznosu od 20.000,00 KM.

Ove pojedinosti nisu iznošene u javnost do danas, nego smo radili marljivo i pošteno uz isključivi volonterizam i samo jednu osobu sa nadoknadom u imenu sekretara Kluba.

Ustrojena je neprikosnovena administrativna linija koja je u svim segmentima bila hvaljena, a naročito kroz izvještaje pri pravdanju ostavrenih sredstava po javnim pozivima na svim nivoima, gdje smo uvijek prvi, blagovremeno i transparentno to činili, a posebno prema Gradskoj upravi.

Molimo sve medije da se uzdrže u iznošenju dezinformacija o enormnim i netačno navedenim sredstvima za funkcionisanje Kluba jer je to lako provjeriti. Dostupnost informacijama demanatuje nekorektnost pojedinih novinara i njihovog uplitanja u sfere lažnih navoda i struke.

Vezano za trenutnu situaciju po pitanju seniorske ekipe, Upravni odbor prihvata dio odgovornosti u svojoj nadležnosti. Odgovornost mora da padne i na igrački i stručni kadar ekipe koja je najplaćenija po iznosima i redovnosti u Federalnoj ligi, ali je iznevjerila očekivano planirano drugo mjesto u konačnom plasmanu.

Na početku sezone 2023/24. Upravni odbor nije htio angažovati dvojicu igrača na zalasku karijere jer su njihovi ugovori u prethodnoj godini na bazi jedne takmičarske godine bili isplaćenih im 51.000,00 KM uz druge povlastice, što je za naš novi i umanjeni budžet bilo enormno i nemoralno.

Opredjeljenje je bilo na forsiranju i angažmanu mladih igrača uz 8 debitanata i novoformiranu kategoriju plaćenosti stipendija za petoricu mladića u iznosu po 300,00 KM mjesečno što se godinama nije desilo u visočkom rukometu.

Čak smo spriječili odlazak jednog našeg talenta u Hrvatsku obezbjeđenjem nadoknade u iznosu od gotovo potpuno isplaćenih mu 12.000.00 KM na bazi samo jedne sezone.

Koliko smo bili racionalni u drugim oblastima govori podatak da smo pored igrača imali samo 4 plaćene osobe: glavni trener, pomoćni trener sa ulogom i trenera golmana i fizičke spreme , te fizioterapeut i sekretar, u ukupnom njihovom mjesečnom iznosu od 3.700,00 KM na bazi 10 mjeseci.

Planirano je da se visočki mladi igrači spreme za sljedeće takmičarske godine. Priznajemo, taj put je bio samoubilački i plaćen je kritikovanim plasmanom na četvrtom mjestu i često neadekvatno prikazanom kvalitetom igre.

Istina, ovo naše opredjeljenje je došlo u sfere nerealnog, nakon pola sezone. Tada smo rezultatski stajali najbolje u Ligi, imajući u vidu proljetni raspored. Ali, došlo je do povreda, a koje mjesecima traju, trojice igrača iz početnog rostera i odalskom jednog u drugi klub.

Za spomenutu trojicu povrijeđenih Klub je bio dužan nastaviti davati im plate, bez njihovog igranja, što nije ostavilo mogućnosti dovođenja adekvatnih zamjena, kako zbog finansija, tako i zbog same ponude.

Na žalost i realnost Visokog, naše ostvareno četvrto mjesto drugostepenog bh. takmičenja je najbolje u gradu u segmetu masovnog kolektivnog sporta, tako da pojedini kritičari trebaju imati bolje analize i pozabaviti se rezultatima uzevši u obzir takmičenja koja su nižerazredna.

Kao ni jedan gradski sportski kolektiv u igračkim sportovima, naš je učestvovao na nebrojnim međunarodnim turnirima omladinskih kategorija. Mi smo prvi klub u BiH ostvarili prava na finalna takmičenja na završnicama državnih prvenstava u svim kategorijama i prošle i ove godine u kategorijama 2008, 2010, 2012, 2014. Ove sezone se nismo takmičili sa selekcijom 2006. iz razloga što su ti uzrasti praktično naš seniorski sastav i čine pola ekipe.

Ovaj Upravni odbor je u posljednjoj sezoni plaćao troškove, a koji su enormni, za ove pogone: sve prevoze, kotizacije u ligama, velike iznose organizacija bezbroj utakmica, kotizacije na turnirima. Na roditeljima je ostala mjesečna članarina koja je jedna od najmanjih u BiH i iznosi 30,00 KM mjesečno uz veliki broj besplatnog pristupa treninzima.

Dok drugi klubovi u našem rangu kubure sa finansijama i terminima u dvoranama, mi smo obezbjeđivali maksimalne uslove za takmičenje.

Ne malu stavku smo izdvojili za liječenja, operacije i terapije koje su igrači sami birali.

Već u prvoj trećini mjeseca aprila smo isplatili igračima i stručnom rukovodstvu plate za mjesec mart što je rijetkost u rukometnom sportu i uopšte u Bosni i Hercegovini.

Nedavno je javnost osudila našu odluku o suspenziji jednog igrača na 40 dana zaobilazeći činjenicu da je to bio njegov drugi prekršaj grubog narušavanja discipline. Naime, radilo se o nepoštivanju i kritikovanju trenera u prvom, te pokušaja nasrtaja na predsjednika Upravnog odbora u drugom, nedavnom slučaju. Pitamo se, šta biste vi učinili na našem mjestu?

S ovim u vezi, na osnovu objektivnih i neobjektivnih pritisaka javnosti i naročito sugestija i izraženih želja Gradske uprave, članovi Upravnog odbora, na čelu sa predsjednikom Irhadom Avdagićem podnose ostavku.

Upravni odbor će do kraja takmičarske sezone obavljati funkciju u tehničkom mandatu i prvenstvo privesti kraju.

Na ranije planiranoj Izvještajnoj skupštini Odbor će izvršiti primopredaju ljudima koje je već odredila Gradska uprava, ako se s tim izborom složi najveći organ Kluba.

Naš zahtjev će biti da se isključivo poštuje Statut Kluba što sugerišemo našim članovima Skupštine koji su dužni ispoštovati procedure i eventualno prihvatiti nove prijedloge Gradske uprave imajući u vidu statutarne procedure i svoju odgovornost.

Sve započete radnje oko preduzetih naših planova za sljedeću sezonu smo prekinuli.

Visoko, 24. 4. 2024.

Upravni odbor RK Bosna Visoko Ekoenergija