Elvedina Muzaferija, prva bh. skijašica koja je vozila spust: Bilo me malo strahSKIJANJE 

Prva takmičarka u historiji naše zemlje koja se pojavila na startu Svjetskog kupa u brzim disciplinama

Elvedina Muzaferija, prva bh. skijašica koja je vozila spust: Bilo me malo strah

Takmičila se na stazi u Kortini d’ Ampeco

Jasmin Alibegović – avaz

Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija prva je takmičarka u historiji naše zemlje koja se pojavila na startu Svjetskog kupa u brzim disciplinama. Bilo je to u italijanskoj Kortini d'Ampeco u disciplini spust, gdje je zauzela 45. i 46. mjesto.

Neopisiv osjećaj

– Bilo me je malo strah, što je i normalno, ali više je bilo želje za što boljim rezultatom. Tako da strah nije značajno utjecao na moj nastup. Osjećaj je neopisiv voziti jednu od ovakvih staza pri brzini većoj od 100 kilometara na sat. I zaista se radujem ponovnom nastupanju u Kortini – kaže Muzaferija, koja je od svoje treće godine počela skijati.

Prije nastupa u Kortini, zbog nedostatka finansijskih sredstava, treću godinu zaredom mlada Visočanka nije nastupila na zagrebačkom Sljemenu. Zbog te situacije, Elvedinin otac Nihad uputio je e-mail na adresu Skijaškog saveza BiH.

– Što se tiče problema sa Savezom, zaista ne bih komentirala. Nastojim se maksimalno isključiti iz svega toga i razmišljati samo o svom skijanju – naglašava najbolja bh. skijačica.

Ima novi san

Elvedina, koja je prošle godine nosila zastavu BiH na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, sada pred sobom ima novi san.

– Nastupanje na OI je bilo ostvarenje mojih snova od početka skijaške karijere. Međutim, svi kada ostvare jedan san, stvaraju novi i teže ka njegovom ostvarenju. Za mene je novi san osvajanje prvih bodova u Svjetskom kupu – poručuje Muzaferija.

EYOF kao prekretnica

Situacija u bh. skijanju iz godine u godinu se poboljšava, a dokaz za to je i predstojeći EYOF.

– Mi zaista imamo potencijal da pravimo utrke Evropa kupa i Svjetskog kupa. No, mislim da se u skorije vrijeme to neće ostvariti. Drago mi je da se organizira EYOF, koji će, nadam se, biti prekretnica za bh. skijanje – kazala je Muzaferija.