”Bosnian handball academy” – Škola rukometa i mini rukometa u Visokom

”Bosnian handball academy” – Škola rukometa i mini rukometa je počela sa radom u mjesecu oktobru 2015. godine.
Kao novoosnovana škola brojimo oko 30 članova, djece u uzrastu od 5 do 12 g., sa tendencijom intenzivnog povečanja broja članova u predstojećoj godini. Trenutno sa djecom rade tri trenera i jedan pedagog, a paralelno sa povečanjem broja djece proširiti ćemo i stručni kadar.

U našoj školi djevojčice i dječaci treniraju zajedno, što nam daje prednost u odnosu na druge škole rukometa. Usmjereni smo na mlađe uzraste, a primarni cilj je rano uključivanje djece u sport i podsticanje svijesti u roditelja o važnosti socijalnofizičke aktivnosti kod djece radi prevencije deformiteta u razvoju, pretilosti, asocijalizacije i ovisnosti o internetu. Rukomet kao kolektivni sport djecu podstiče na druženje, razumjevanje, toleranciju, borbenost te zdrave životne navike.

Naša djeca treniraju u prostorijama Sport Centra sa podlogom umjetne trave, koji je opremljen podnim grijanjem, gdje su smanjene mogučnosti povrede i prehlade. Od tekučeg mjeseca na raspolaganju ćemo imati i novosagrađenu sportsku dvoranu ”Franjevačke klasične gimnazije” Visoko, smještenu uz Franjevački samostan. Koja također posjeduje grijanje te savremenu infrastrukturu kao i sve potrebne vanjske terene. Sve navedeno našoj djeci pruža odlične uslove za treniranje i druženje.
Radi usmjeravanje ka zdravim životnim navikama te zdravoj ishrani djece, sa djecom ćemo svaki drugi mjesec organizovati radionice te njima prilagođena predavanja na temu zdrave ishrane sa akcentom na izbjegavanje nezdravih i štetnih namirnica.
Pored redovnih treninga, djeca će svaki mjesec imati izlet u prirodi, kako bi razvijali navike druženja i zajedničkih igara, a time nastojali smanjiti vrijeme koje provode za kompjuterom. Jedan od planova za tekuću godinu je i škola plivanja koju ćemo organizovati za vrijeme ljetnog raspusta.

Našoj djeci želimo pružiti mogućnost putovanja i van naše države… Prijatelji koji su prepoznali i podržali naš rad su Mirsad Terzić (igrać Mađarskog Veszprema i naš reprezentativac), Veselin Vujović (trener RK PPD Zagreb i selektor reprezentacije Slovenije) te makedonac Kiril Lazarov ( igrać aktuelnog prvaka Barcelone).
U saradnji sa Lazarovim, naša djeca će imati priliku da na ljeto ove godine putuju u Makedoniju te treniraju sa vrhunskim rukometnim stručnjacima pod vodstvom Kirila Lazarova na sedmodnevnom kampu u Ohridu, pod nazivom ”Handball camp Kiril Lazarov 7”. Uz djecu naše škole, priliku će dobiti još 25 talentovanih dječaka i djevojčica iz BiH.

Pored navedenog, a u kontaktu sa proslavljenim rukometašem Bilalom Šumanom koji radi kao trener u Danskoj, pokušat ćemo obezbjediti odlazak djece na trening kamp koji predvodi Mikkel Hansen (igrać Francuskog PSG i reprezentativac Danske).
Jedan od planova je i odlazak na Partille Cup u Švedskoj koji slovi za največi turnir na svijetu te vrste.
Ono i najvažnije jeste da će se naša škola priključiti takmičenju omladinske rukometne lige FBiH od sezone 2015/2016. A kako bi djeca kroz takmičenje i odigravanje utakmica pokazala svoj talenat, rad i trud te znanje koje stiču kroz treninge.

Bosnian handball academy